Deel dit artikel
-

Hands-on: Lenovo Ideacentre Stick 300

De Lenovo Ideacentre Stick 300 is een PC-stick waarmee je elke TV of monitor met een HDMI-aansluiting in een volwaardige PC verandert. Ideaal voor als een laptopvervanger of het streamen van video. Kan de grote desktop-PC de deur uit?

De Ideacentre Stick 300 ziet er uit als een grote USB-stick, waarbij de USB-connector is ingeruild voor een HMDI-connector. Aan de zijkanten vind je een USB 2.0-poort. USB3.0 was in combinatie met een snelle harddisk natuurlijk prettiger geweest, waarschijnlijk is de 900 mA die geleverd moeten worden, iets teveel van het goede.

Ook aanwezig zijn een micro-USB-poort (om de stick van stroom te voorzien), een micro-SD-slot en een aan/uit-knop. Voor het gebruik van Spotify hadden we graag nog een audio-uitgang gezien, maar dit zal nu via de HDMI-aansluiting moeten gebeuren. Draadloos verbinden kan via Bluetooth 4.0 en WiFi 802.11 b/g/n, wat dat betreft de is de Stick 300 goed up-to-date.

Hetzelfde
De binnenkant is waar we het meest benieuwd naar zijn en als we kijken naar de specificaties, lijkt het wel of we met een kopie van de eerder geïntroduceerde Intel Compute Stick hebben te maken. Ze maken allebei gebruik van de twee jaar oude Intel Atom Z3735F Processor, 2GB RAM geheugen en 32 GB opslag. Van die opslag heb je ruim 10 GB ter beschikking, de rest wordt gebruikt door Windows (Windows 8 stond al geïnstalleerd op ons recensie-exemplaar, je kunt echter gratis updaten naar Windows 10).

Niet compact
Natuurlijk is het leuk dat je een hele computer in je broekzak kan stoppen, maar met alleen een dongel kom je er niet. De stroomvoorziening kan bij je televisie vanuit een USB-poort verlopen, naast een computerscherm is een externe oplader (van bijvoorbeeld je smartphone) ook goed.

Dan heb je nog een toetsenbord en muis nodig. Dit heb ik via een USB-hub op die ene USB2.0-poort gedaan, maar via Bluetooth is natuurlijk ook mogelijk. Er is een klein HDMI-verlengkabeltje meegeleverd, omdat het vaak voorkomt dat de stick, die echt wel groter is dan een USB-stick, vaak net niet goed terecht kan op de beschikbare HDMI-poort. Uiteindelijk zie je dus een hele wirwar aan kabels en kastjes.

Prestaties
De Atom Z3735F Processor is geen snelheidsduivel, maar prima voor basiswerkzaamheden als tekstverwerking, spreadsheets, internet en simpele games (Hearthstone speelde zonder enige problemen). Zelfs het streamen van media, waar de PC-stick toch veel voor gebruikt zal worden, ging probleemloos. 4K-materiaal is echter niet af te spelen, maar dat is ook niet mogelijk via de HDMI1.4-uitgang. HD-materiaal van Netflix en vanaf een NAS-server, speelde probleemloos en in full surroundsound af.

Problemen
Een vergelijking met de Intel Compute Stick is onvermijdelijk. De verwachting dat ze met dezelfde specificaties gelijk zouden presteren, bleek ongegrond. Waar het aan ligt kunnen we niet precies zeggen, maar de Compute Stick gaf veel meer problemen met het verbinden via Bluetooth en WiFi. Vaak instabiel of gewoonweg niet te verbinden. Zelfs via USB ging het nog wel eens mis en konden we soms pas afsluiten als we de USB-poort vrijmaakten.

Een prijsvergelijk is moeilijker: de Stick 300 is nog niet beschikbaar tijdens dit schrijven. Met de opgegeven adviesprijs van 149 euro voor de Stick 300, zou deze goedkoper moeten uitvallen dan de Intel Compute Stick. Deze zie je echter al voor 115 euro online, dus verwachten we dat de Stick 300 eerder 99 euro gaat kosten, net zoals hij voor 99 dollar op de Amerikaanse website verkocht wordt.

Voor dat geld heb je een hele breed inzetbare PC te pakken. Windows los als pakket kopen, zou al duurder zijn. De concurrentie zit echter niet stil en een PC-stick van ASUS – die over een korte tijd uitkomt – zal misschien wel 50 euro duurder zijn, maar met een veel snellere processor, twee USB-poorten en een audio-uitgang. De moeite waard om op te wachten.

Specificaties
Processor: Intel Baytrial Z3735F Processor
Software: Windows 8.1 met Bing of Windows 10
Geheugen: 2 GB
Opslag: 32 GB
Afmetingen: 100 x 38 x 15 mm
Aansluitingen: HDMI, micro USB, USB 2.0, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond