Deel dit artikel
-

Microsoft en Intel jaloers op knutselcomputer

Microsoft, Intel en hardwareproducent CircuitCo komen met een eigen alternatief voor de Raspberry Pi, de kale knutselcomputer die momenteel de wereld verovert. Uiteraard draait daar Windows op, want die ontbrak op de oorspronkelijke versie.

Een dezer dagen werd de nieuwe versie van de mini-computer Raspberry Pi gepresenteerd, dit keer met twee extra USB poorten. Er zit geen behuizing om het computertje ter grootte van een bankpasje, er wordt geen muis of toetsenbord meegeleverd en grote prestaties mogen ook niet van het bordje worden verwacht. Als software kun je kiezen uit Linux, Android of Firefox OS. Programmeren doe je met Python en Scratch.

Het idee van de Raspberry Pi is dan ook om praktische informatica betaalbaar te maken voor de armste onderwijsinstellingen. Wellicht om die reden vindt de Raspberry dan ook zijn oorsprong in Engeland, op de Universiteit van Cambridge, geheel in de traditie van de legendarische Sinclair computertjes die 35 jaar terug niet waren aan te slepen. Het grote verschil met toen: de huidige Sinclairs zijn internetapparaatjes.

Met de Raspberry Pi moeten de toekomstige Mark Zuckerbergs leren programmeren. En programmeertalent is hard nodig. Google, Raspberry en Kainos hebben daarom hun krachten gebundeld om in Engeland jonge meisjes te leren programmeren. Google levert de hardware en softwareprogramma’s als Scratch en Appinventor.

De Raspberry is in Europa en daarbuiten een enorme hit. In januari 2013 waren er al 1 miljoen van verkocht, luttele maanden later werd de 2 miljoen bereikt. In februari van dit jaar stond de teller op 2,5 miljoen en vorige maand werd de grens van de 3 miljoen gepasseerd. Ook in Nederland groeit de belangstelling met maandelijkse Raspberry Jams.

De in Cambridge gevestigde Raspberry Pi Foundation werkt al stilletjes aan de Raspberry Pi 2, die in 2017 moet verschijnen, maar intussen duiken er concurrenten op, zoals de HummingBoard, draaiend op een ARM processor en ook bedoeld voor hobbyisten.

En nu worden grote partijen nerveus. Met name Microsoft en Intel, die vroeger de pc-industrie domineerden vrezen dat er straks minder geprogrammeerd zal worden voor Intel processoren en Windows. Microsoft en Intel gaan daarom een eigen kale printplaat verkopen onder de naam Sharks Cove voor 299 dollar. De bedrijven hebben met name ontwikkelaars op het oog, die stuurprogramma’s willen maken voor smartphones, tablets en System-on-a-chip (SoC)-platformen.

Deel dit bericht

2 Reacties

KoalaBear

Hmm.. 299 dollar? Daar kun je nagenoeg een computer voor kopen (overdreven). Scheelt een hoop met de 35-50 dollar voor een Pi 😛

KoalaBear

Had de Pi gekocht voor XBMC, maar daar was altijd wel iets mee, zocht het niet om telkens als ik film ging kijken weer een half uur te kloten. Nu met Videostream Chrome ‘app’ met Chromecast, geen problemen meer 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond