Deel dit artikel
-

Hands-on: Netflix

Dat de lancering van online filmdienst Netflix deze week zoveel aandacht heeft getrokken mag niet verbazen. Weliswaar is het geen Spotify voor films en tv-series, maar met 8 euro per maand komt het toch aardig in de buurt.

Het is goed om te weten wat je niet krijgt bij Netflix. Er zijn geen liveshows zoals op YouTube. Geen concerten. Het muziekaanbod is sowieso teleurstellend. Voor (veel) documentaires en sport moet je ook al niet bij Netflix zijn.

De nieuwste blockbusters zul je vergeefs zoeken. De nieuwste films zijn gemiddeld zo’n twee jaar oud. Oudere blockbusters verschijnen wel in het zoekscherm, maar ‘zijn niet beschikbaar voor streaming’. Netflix is dus geen filmbibliotheek. Het aanbod wordt regelmatig ververst, maar er vallen ook series en films af, net als trouwens bij Spotify.

Op zich is het jammer dat je Netflix niet voor het kijken van nieuwe films kunt bekijken, maar dat is nu eenmaal het businessmodel: tegen een vast bedrag onbeperkt films en series kijken. Daaronder wel eigen geproduceerde kwaliteitsseries als het alom bejubelde House of Cards, dat een cynische blik biedt op de Amerikaanse (machts)politiek.

Aanmelden is simpel, dat kan desnoods met je Facebook account. Netflix kan een maand gratis uitgeprobeerd worden, zonder verplichtingen. Op elk Netflix-account kunnen tot vijf gebruikers worden aangemeld. Zo kun je een speciale omgeving maken voor je kinderen. Er zijn twee streams tegelijk mogelijk, afhankelijk van je apparaat beide in HD.

Kijken kan overal. Op pc’s, Macs, tablets, smartphones, Apple TV, Playstation 3, Xbox 360 en zowel Wii als Wii U. Ook zijn er apps voor Smart TV’s. LG, Philips, Sony en Samsung kondigden deze week hun Netflix apps aan, maar de praktijk blijkt weerbarstig. Alleen zeer recente televisies zijn geschikt. Netflix raadt zelf Apple TV aan, wat we in combinatie met een iPad voor deze test zijn gaan gebruiken.

De beeld- en geluidskwaliteit is, bij een meer dan gemiddelde breedbandsnelheid, verrassend goed. Vooral het geluid imponeert. Wie het programma onderbreekt kan het op zijn tablet verder kijken. Netflix houdt bij tot waar je bent gekomen. De gebruikersinterface is aangenaam simpel: een overzicht van films in genres. Meer nier. Na verloop van tijd herkent Netflix je voorkeuren en wordt meer van hetzelfde aangeboden.

Het gemak en de eenvoud zijn wat Netflix aantrekkelijk maakt, maar je kabelabonnement kun je toch echt niet zeggen, en voor de laatste films ben je nog steeds aangewezen op diensten als Pathé Thuis. Netflix wil het Nederlandse aanbod verdubbelen en het bedrijf sluit eigen Nederlandse producties niet uit, maar dat kan nog jaren duren.

 

Deel dit bericht

3 Reacties

Wim Plevier

Uit de eerste alinea’s blijkt al; Netflix is vooral een heleboel niet.
Ook is netflix bepaald niet sterk op gebied van filmhuis-films. Van een steekproef van 25 films heeft de netflix catelogus er … 1.
Aangezien je er voor blockbusters ook niet moet wezen kun je dus concluderen dat je voor films niet naar netflix hoeft.
Valt me tegen. Ik had er heel wat van verwacht… maar what’s the fuzz about…?

Een ximon doet het al stukken beter, al mist die ook nog veel aanbod.

Jan Jar

Het filmaanbod op Netflix is waardeloos. Een zeer kleine, verouderde hoeveelheid. Mijn proefabonnement heb ik vrij snel stop gezet.

Heleen

Ik ben tevreden over Netflix, ben alleen benieuwd om de hoeveel tijd films ververst worden, ben een filmhuis kijker maar heb de juweeltjes al gezien.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond