Hands-on: Samsung Fold 7

In 2019 mocht het Nederlandse journaille in de pas geopende Samsung Experience Store in Hoog Catharijne in Utrecht de eerste vouwbare telefoon van het bedrijf in handen houden. Maar dat toestel zou in die configuratie niet meer verschijnen toen Amerikaanse journalisten kort daarna schermdefecten ontdekten en Samsung genoodzaakt werd om de productie stil te leggen.
Nog datzelfde jaar moest DJ Koh, de smartphonetopman van Samsung, toegeven dat de smartphone veel te haastig op de markt was gebracht.
Inmiddels zijn we zeven generaties (!) verder en is de algemene opvatting dat de Fold 7 de beste uit de reeks is. Dat komt vooral door de afmetingen. De Fold 7 is ingeklapt maar liefst 3,2 millimeter dunner dan zijn voorganger. Hij meet 4,2 millimeter dik als hij uitgevouwen is. Ingevouwen heb je een telefoon die echt niet heel veel dikker is dan een iPhone.
Terwijl je veel meer schermoppervlak hebt. De telefoon heeft een 6,5 inch amoledscherm aan de buitenkant (met iets meer oppervlak dan bij voorgaande modellen) en een groot 8 inch scherm aan de binnenkant. Dichtgeklapt gebruik je het buitenste scherm ala een normale telefoon. Uitgeklapt heb je een soort van tablet.
Ook een aanzienlijke verbetering: De vouw in het ingeklapte scherm zie je nauwelijks nog.
Eerst nog wat specs: de telefoon is beschikbaar met 12 GB of 16 GB RAM en 256 GB, 512 GB of 1 TB aan opslaggeheugen. De batterij is 4.400 mAh en is ongewijzigd ten opzichte van de voorganger. Opladen gaat met 25 Watt via een kabel, maar draadloos kan ook.
Achterop vind je een hoofdcamera van 200 megapixel, een ultragroothoekcamera van 12 megapixel en een telelens van 10 megapixel. Daarmee kan de Fold 7 zich meten met de S25 Ultra die ook over een dergelijke opstelling beschikt.
Omdat we iets meer dan een dag hadden om het toestel uit te proberen, laten we de camera’s (die behoorlijk uitsteken, maar dat terzijde) even voor wat ze zijn. Belangrijker is de gebruikerservaring.
Ondanks zeven generaties is de Fold, zo moet ook Samsung zelf toegeven, tot nu toe een nicheproduct gebleven. Wellicht verandert dat als ook Apple met een vouwbare telefoon komt. De productie daarvan zou al in gang zijn gezet.
De bescheiden adoptie (Samsung deelt overigens geen verkoopcijfers) heeft natuurlijk een oorzaak: ten eerste de prijs. Het toestel kost nieuw 2100 euro, je moet wel erg gemotiveerd zijn om dit soort bedragen voor een smartphone neer te tellen. Ten tweede het gebruik. Ja, het is een volwaardige smartphone, maar met een extra 8 inch scherm dat je bijvoorbeeld voor entertainment kunt gebruiken.
TikTok en YouTube filmpjes kijken is zelfs in portretmodus veel prettiger dan op een klein scherm. Games spelen idem dito. Mede dankzij het goede geluid van de luidsprekers trouwens. Kaartlezen (Google Maps) is ook handiger op het grotere scherm.
Toch loop je al snel tegen beperkingen aan: het virtuele toetsenbord wordt op het grote scherm bijvoorbeeld in tweeën geknipt, en dat is even wennen wil je snel even een webadres wilt intikken of een mailtje beantwoorden. Dit is overigens wel aan te passen.
Schakelen tussen de schermen is makkelijk. Als je een app op het grote scherm opent en dan het toestel dichtklapt, gaat diezelfde app verder op het kleine scherm (en omgekeerd). Dus als je op het kleine scherm een interessant artikel van De Telegraaf of het AD tegenkomt, kun je die op het grote scherm rustiger verder lezen.
Maar je kunt de Fold ook zo aanpassen zodat de app niet automatisch meeverhuist van groot naar klein scherm of andersom. Dan heb je dus een scherm voor een extra app. Daartoe moet je app-continuïteit uitschakelen voor één of beide apps, want standaard zie je de app op allebei de schermen. Voor alle duidelijkheid: het kleine scherm werkt alleen als de Fold is ingeklapt.
Het grote scherm geeft niet bij alle sites de landschapsmodus weer tenzij het scherm kantelt, net dus als bij een normale smartphone, maar dat hangt sterk van de site zelf af. Zo wordt de Emerce site met zijn drie kolommen niet mooi weergegeven in portretmodus.
Waar de Fold is minder geschikt voor is is het tekstverwerken. Ja, er zijn externe toetsenborden die perfect werken met de Samsung Galaxy Z Fold. Omdat de Z Fold Android draait en Bluetooth ondersteunt, kun je vrijwel elk Bluetooth-toetsenbord met de Fold gebruiken. Maar veel tablets worden ook geleverd met beschermhoezen annex toetsenborden waardoor je ze als een soort laptopje kunt gebruiken, en die heb ik nog niet gezien voor de Fold. Half opgevouwen werkt het coverscherm ook ook niet. Dus de methode Chromebook (tentmodus) is ook al geen optie voor de Fold gebruiker.
Er moest trouwens ook iets worden ingeleverd: de Fold 7 werkt niet met de S Pen. Om het toestel extra te maken is bezuinigd op de laag in het scherm die nodig is voor penbesturing. Je kunt dus niet krabbelen op de Fold 7, maar of dat nou zo’n groot verlies is…?
Tot slot: Samsung geeft aan dat de Galaxy Z Fold‑serie – inclusief de nieuwe Fold 7 – ontworpen is om minimaal 200.000 keer te kunnen vouwen en ontvouwen bij normale temperatuur. Bij dagelijks gebruik van ongeveer 100 keer per dag, komt dat overeen met vijf jaar gemiddelde gebruik zonder structurele problemen. Misschien verklaart dit waarom het open- en dichtklappen stroefjes verloopt.
Vanwege de gebruikerservaring zou ik niemand willen adviseren om een blind een Fold te kopen. Probeer hem eerst eens uit in een Samsung Experience Center voordat je tot de aanschaf overgaat. En even wachten totdat de prijs daalt is ook niet verkeerd.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond