Deel dit artikel
-

Harry Potter piekt met Amazon

Het nieuwe boek van Harry Potter zorgde voor 8 procent meer verkeer op webwinkel Amazon.com. Nog zonder de omzet van het Potter-boek zag Amazon.com zijn nettowinst in het afgelopen kwartaal verdrievoudigen. De omzet groeide met 35 procent. Beleggers beloonden het aandeel met een koersstijging van 21 procent.

Amazon.com publiceerde gisterenavond zijn financiële cijfers over het tweede kwartaal van 2007. Het bedrijf boekte een omzet van 2,9 miljard dollar, een toename van 35 procent ten opzichte van vorig jaar. De nettowinst verdrievoudige bijna. De winstgroei van 257 procent leverde een nettoresultaat van 78 miljoen dollar op. Amazon realiseerde 31 procent van de omzet bij de buitenlandse filialen, waaronder Duitsland, Engeland en Frankrijk. Hoeveel inkomsten het bedrijf in totaal buiten Amerika realiseert, maakte het niet bekend.

De koers van het Amazon-aandeel steeg met 21,3 procent tot 84 dollar.

'Magische omzet'

De verdeling van de omzet blijft verschuiven uit de richting van de boeken, cd's en dvd's. De inkomsten uit verkoop van bijvoorbeeld elektronica, kleding en computerapparatuur groeit. Deze productcategorieën leverden een omzet op van 970 miljoen dollar, een toename van 55 procent ten opzicht van vorig jaar. 'Electronics & Other General Merchandise' dragen nu voor 34 procent bij aan het verkooptotaal.

Harry Potter zorgde in de 3 maanden tot 30 juni 2007 voor een heuse stormloop bij Amazons winkelpui. Volgens metingen van Nielsen//NetRatings zorgde het nieuwe boek voor 8 procent meer Amerikaans verkeer aan de webwinkel. Meer dan 2 miljoen webkopers, uit Amerika en daarbuiten, gaven aan dat ze het boek wilde kopen nog voordat het in de verkoop was.

Bol.com ontving in Nederland 30.000 voorinschrijvingen voor 'Harry Potter and the Deathly Hallows'. Amazon verwerkt de 'magische omzet' in zijn financiële rapportage over het derde kwartaal.

De 2,2 miljoen Potter-voorinschrijvingen zijn een record voor de Amerikaanse webwinkel. Voor geen ander product was op voorhand al zo veel belangstelling.

Uitbesteden dienstenontwikkeling

Amazon.com ontving in juni 2007 49 miljoen unieke Amerikaanse bezoekers in zijn winkels. Daar brachten zijn gemiddeld 24 minuten door, over de hele maand. Dat blijkt uit cijfers van Nielsen//NetRatings. In diezelfde maand verwerkte, bijvoorbeeld, eBay.com 65 miljoen unieke bezoekers. Amerikaanse eBay'ers brengen gemiddeld 1:39 uur door op de veilingsite.

De technologieafdeling van Amazon.com gaf afgelopen jaren steeds meer van zijn basistechnologie vrij aan belangstellende programmeurs. Externe programmeurs kunnen zodoende delen van Amazons technologie in hun eigen webwinkels verwerken of nieuwe type diensten ontwikkelen rondom het Amazon platform. Dit zijn de zogeheten Web Services. Afgelopen kwartaal schreven 25.000 nieuwe programmeurs zich hiervoor in, wat het totaal op 265.000 bracht.

Voorts biedt Amazon.com alle auteurs van boeken de mogelijkheid om een weblog te openen op het Amazon-domein. Het bedrijf denkt daarmee schrijvers een middel te geven om een directere band met lezers en boekenkopers op te bouwen. eBay biedt internationaal een vergelijkbare dienst, ook in Nederland.

Amazon verwacht voor heel 2007 een omzet te kunnen noteren van tussen de 13,8 en 14,3 miljard dollar, een stijging van circa 30 procent.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond