Deel dit artikel
-

Heinsbroek: geen actie tegen kabelbedrijven

Minister Heinsbroek van Economische Zaken treedt vooralsnog niet op tegen kabelbedrijven, die volgens de Consumentenbond van zins zijn de tarieven te verhogen. Volgens de minister zijn er nog geen prijsafspraken gemaakt en houdt de Nederlandse Mededingings Autoriteit (Nma) de onderhandelingen in de gaten.

Heinsbroek reageerde hiermee op Kamervragen van Groen Links, CDA en de SP. Zij vroegen om opheldering over enige commotie die is ontstaan rond tarieven voor kabelbedrijven. De opwinding werd veroorzaakt door uitlatingen van de Consumentenbond.

De Consumentenbond zegt dat kabelbedrijven van plan zijn de tarieven met twintig procent te verhogen en is hier "laaiend" over. Het startte eind september een protestactie hiertegen. De bond vindt het onterecht dat televisiekijkers "opdraaien" voor investeringen in nieuwe diensten via de kabel, zoals internet, telefonie en films op bestelling. De bond stelde kabelbedrijven toen de eis af te zien van de verhoging, anders zou het kijkers oproepen abonnementsgeld met vertraging te betalen, een maatregel die inmiddels is uitgevoerd.

De belangenvereniging van kabelbedrijven VECAI reageerde meteen. Het stelde dat er nog helemaal geen afspraken gemaakt zijn en noemde de actie "voorbarig". Bovendien kan er geen sprake zijn van 'geheime prijsafspraken', aldus de VECAI, want de gesprekken vinden plaats onder toezicht van OPTA/Nma.

Heinsbroek zegt in reactie op de Kamervragen dat "de verschillende kabelbedrijven nog niet met concrete plannen zijn gekomen". Het is volgens hem daarom niet duidelijk wat er met de consumententarieven gaat gebeuren." Mogelijke misbruik van prijsverhogingen "zou de Nma in zulke gevallen moeten beoordelen".

"Op dit moment heb ik geen reden aan te nemen dat er sprake van is dat kabelexploitanten misbruik maken van hun machtspositie", zegt Heinsbroek, omdat er nog geen akkoord is gesloten met mogelijke gevolgen voor de prijzen. "Ik ga er bovendien vanuit dat de Nma zal ingrijpen, als misbruik van economische machtspositie aan de orde is." De Nma heeft al vragen gesteld aan de VECAI, over de onderhandelingen voor het nieuwe convenant. De VECAI heeft hierop gereageerd .

Deel dit bericht

2 Reacties

LeenvR

Als het mogelijk is kabel opzeggen en schotel/digitv en asdl nemen want een prijs wordt nog steeds bepaald door wat een gek er voor geeft.

ferry w dijkstra

Heeft die man nu echt snot in zijn ogen of wordt hij betaald door die kabelboeren? Al jaren worden we geplaagd door het enorme gebrek aan kwaliteit en service van de kabelbedrijven in het algemeen, en als dank mogen de consumenten nu meer gaan betalen voor de gretigheid die de kabelboeren hebben gehad waar men nu de wrange vruchten van moet plukken. Dat waren weer een paar zetels voor de LPF, houden die jongens nog wel wat over?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond