Deel dit artikel
-

HEMA wordt partner online marktplaatsen

HEMA gaat in de nabije toekomst meer artikelen aanbieden via marktplaatsen als die van Amazon. Dat vertelde Joke Vink, hoofd eDC van het winkelconcern, gisteren op het congres Logistiek & E-Commerce in Houten. HEMA maakt al volop gebruik van dergelijke marktplaatsen in Frankrijk.

In Frankrijk wordt een selectie van de winkelvoorraad aangeboden via de Franse Amazon en La Redoute, maar volgens Vink is het de bedoeling dat meer landen gaat volgen. Hoewel zij niet in detail trad, wilde Vink wel verklappen dat dit in de ‘komende weken’ gaat gebeuren. Vaak is het ook een manier om nieuwe markten te testen voor zelfstandige webshops, zoals die in Spanje en Engeland worden uitgerold.

Vink deed haar best om de indruk weg te nemen die was geschetst in een recent artikel van het FD, dat suggereerde dat HEMA achterloopt met e-commerce. Bronnen vertelden de krant dat de directie e-commerce lang beschouwde als ‘kannibaliserend op de verkopen in de fysieke winkels’.

E-commerce staat hoog op de agenda en ter illustratie vertelde Vink hoe het eDC, het distributiecentrum dat speciaal werd ingericht voor online bestellingen, niet alleen is uitgebreid, maar ook is geoptimaliseerd. Zo heeft het bedrijf Groenewout het slottingproces en de picklocatie volledig heringericht zodat snel verkopende artikelen altijd het dichtst bij de inpakkers liggen. Volgens Wendel Dijker van Groenewout heeft dat een efficiëntieverbetering van vijftig procent opgeleverd.

Sinds kort is ook het DC voor de winkels aangeschakeld. Artikelen die in het eDC niet voorradig zijn, kunnen online alsnog via het DC worden besteld.

HEMA denkt de bezorgkosten in de hand te houden via afhaalpunten van Kiala en de mogelijkheid om bestellingen in eigen winkelvestigingen op te halen. De crosschannelformule zal in de toekomst steeds belangrijker worden, verzekerde Vink.

Deel dit bericht

1 Reactie

Ruud Stelder

Dit is tegen de trend in. In de USA zien we steeds meer winkels die een “Plaza” openen. De magic sauce van Amazon is namelijk 1. Groot assortiment 2. Beste prijs 3. Snelste verzending. Met de merknaam HEMA, dat onlangs ook in London gestart is zou ik uitgaan van eigen kracht en een marktplaats in de HEMA niche openen voor derde partijen zodat je kunt outperformen in die niche.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond