Herstart voor interactieve tv-reclame

Voor het eerst sinds begin jaren negentig maakt de interactieve tv-reclame een herstart. De Franse advertentiegroep Publicis bedacht een commercial voor de Britse organisatie Depaul Trust, die zich bekommert om het lot van daklozen. De commercial is voorlopig alleen te zien op het interactieve tv-netwerk van de Britse stad Hull. De advertentiewereld is vooralsnog sceptisch.
De keus is aan de kijker. Wat moet Paul doen nadat hij zijn vader zijn moeder heeft zien mishandelen? Moet hij zijn vader aangeven of bij een vriend intrekken? Hij raakt vervolgens drugsverslaafd en staat weer voor de keus: moet hij zich gaan prostitueren? Druk op de groene toets. Of moet hij een dealer beroven? Druk op de rode toets. De commercial geeft de kijker een aantal maal keuzemomenten, die elk andere gevolgen hebben voor het scenario. Het einde is overigens steeds hetzelfde: Paul bedelt in de straten van Londen.
De commercial, geregisseerd door Jake Scott (zoon van de beroemde Ridley Scott), is ontwikkeld door de Franse advertentiegroep Publicis . De acteurs zijn voormalige daklozen. Het spotje is vanaf 16 augustus te zien op het lokale interactieve televisienetwerk Kingston Interactive Television in het Britse Hull. Het maakt gebruik van KIT's video on demand-technologie, waarbij de kijker zelf content kan aanvragen. Het spotje is ook te zien op de site van de Depaul Trust en op een cd-rom.
Begin jaren negentig deden British Telecom en kabelmaatschappij Videotron proeven met interactieve tv-reclame. Eerder dit jaar was een interactieve commercial van Unilevers Olivio spread en Colman's kooksauzen te zien. Wanneer de kijker op een knop drukte, kon hij informatie over de producten bekijken. Eerder zond Domino's Pizza in de VS op interactieve televisie een spotje uit, waarbij de kijker een pizza kon bestellen. Maar nog nooit waren de commercials zo interactief als het daklozen-spotje.
Mede omdat het land maar drie vrij toegankelijk tv-kanalen telt, slaat interactieve televisie in het Verenigd Koninkrijk meer aan dan in Nederland. Zo genereert satellietbedrijf Sky naar eigen zeven procent van zijn omzet uit interactieve toepassingen. Maar tegelijk ging ITV Digital er failliet. Deskundigen zijn sceptisch over deze advertentievorm. "Het biedt adverteerders volop creatieve mogelijkheden. Maar het publiek dat interactieve televisie kijkt is nog te klein. Tot nu toe is nog niet bewezen dat zoiets de kosten opbrengt", <a href="
http://media.guardian.co.uk/mediaguardian/story/0,7558,759378,00.html” target=”_blank” class=”news-text”>aldus directeur Tim Patten van digitaal mediabureau Digital Experience tegenover de Britse krant The Guardian.
Een ander probleem is dat van de compatibiliteit. De Britse televisiezenders Sky, NTL en Telewest bieden ieder op een andere manier interactieve tv aan. Adverteerders die meer dan één van deze platforms willen gebruiken zullen dus meerdere versies van hun commercials moeten uitbrengen.
Het laatste en misschien wel voornaamste knelpunt is de kijker zelf. Veel kenners betwijfelen of die wel zin heeft om interactief met een commercial aan de gang te gaan op een manier die verder gaat dan het uitkiezen van de lekkerste pizzapunt. Tegelijk is de consument steeds sneller verveeld door bestaande reclames. "Als we in een luie samenleving leven, dan zijn de bestaande tv-reclames daar precies voor gemaakt: die spoelen als een golf over ons heen. Maar dat zal op een dag niet meer werken", zo <a href="
http://online.wsj.com/article/0,,SB1028220470402948640,00.html?mod=technology%5Ffeatured%5Fstories%5Fhs” target=”_blank” class=”news-text”>concludeeert een Londense topman van de Ogilvy Group in The Wall Street Journal.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
2 Reacties
Marc de Geus
Het is natuurlijk ook maar de vraag in hoeverre de grens is bereikt van het interactief maken van dit soort dingen. In mijn ogen zie ik een verandering in de opstelling van de gebruiker binnen dit soort zaken. Usability wat normaliter bedoeld is om de gebruiker te behagen, wordt steeds vaker gebruikt om de afstand tussen gebruiker en informatie zo kort mogelijk te maken. Met als gevolg dat je eigenlijk de gebruiker 'achterlaat' in een wereld vol met links, omdat het programma geen ruimte laat bij het toevoegen van inleidende informatie omtrend de content. Nu ook met interactieve commercials, waarom in godsnaam zou je die ineens interactief maken. Willen gebruikers dat wel, wat voor added value heeft dit meer dan het kunnen beinvloeden van het verloop van een commercial (op het bestellen van die pizza na dan). Een betere manier is het maken van een soort 'game' waarin het doel heel anders is, maar je als gebruiker indirect informatie krijgt tussen de activiteiten door. Interactie heeft dan een heel ander doel in mijn ogen. Interactie belonen met meer commercieel bende gaat niet werken imho.
radja
>Een betere manier is het maken van een soort 'game' waarin het doel heel anders is, maar je als gebruiker indirect informatie krijgt tussen de activiteiten door. Oh, sluikreclame, zeg dat dan gewoon. Geloof niet dat dat in Nederland zo maar mag.