Deel dit artikel
-

Hoger beroep tegen eigenaardig Google-vonnis

Miljoenhuizen.nl krijgt hulp van Solv Advocaten om hoger beroep te kunnen voeren tegen een gerechtelijke uitspraak die publicatie verbiedt vanwege opname in Google resultaten.

Het gaat om de kwestie die Emerce recent beschreef: Miljoenhuizen moet de webpagina’s van zusteruitgave Klup.nl zodanig aanpassen dat in het Google zoekresultaat het bedrijf Zwartepoorte niet langer aan de term ‘failliet’ wordt gekoppeld.

Wie zocht op de termen ‘Zwartepoorte failliet’ kwam als eerste resultaat op:

"Zwartepoorte Specialiteit: BMW … Dit bedrijf is failliet verklaard, het is overgenomen door het motorhuis Ik heb bij Boot Rialto gewerkt … zwartepoorte.bedrijven.klup.nl/"

Wie naar die pagina gaat ziet links op het scherm Zwartepoorte en rechts reacties over het andere bedrijf Boot Rialto. Dat heeft niets van doen met Zwartepoorte, maar de teksten worden automatisch gegenereerd in een apart frame.

Voorzieningenrechter Sjoukje Rullmann beschouwde echter het Google-resultaat als een zelfstandige informatievoorziening.

Wie nu zoekt op ‘Zwartepoorte failliet‘ stuit niet meer op dit resultaat, maar wel op artikelen en afkeurende commentaren. Ook op deze site kwamen die binnen:

"Wat een belachelijk vonnis. Google is hier degene die 2 onderdelen van een pagina combineert en daarmee de suggestie wekt dat het 1 citaat is. De eigenaar van een site kan daar niet zoveel aan doen."

En ook: "Het mag inderdaad bijzonder vreemd genoemd worden dat je als partij verantwoordelijk gehouden kan worden voor een conclusie die helemaal niet door jou getrokken wordt."

Er werd ook gesuggereerd dat Nico Schoonderwoerd van Miljoenhuizen hulp zou moeten krijgen voor een hoger beroep vanwege het belang daarvan voor internet en vrije publicatie.

Die helpende hand komt nu van Solv Advocaten in Amsterdam, met als argument: "Niet alleen lasterlijke of discriminerende uitlatingen zijn verboden, maar tevens dienen rechtmatige teksten op websites aangepast te worden indien een zoekmachine als Google de teksten uit hun verband trekt. De rechter hangt dit oordeel louter op aan een belangenafweging tussen, in dit geval, die van Miljoenhuizen versus die van Zwartepoorte".

Maar er moet nog wel geld op tafel komen. Dus is de webmaster van Miljoenhuizen, collega van Schoonderwoerd een inzamelactie begonnen via Klup.nl. Hoeveel geld er nodig is en welk deel Solv bereid is te betalen in verband met de principes en publiciteit over de zaak is niet bekend.

De betrokkenen waren zojuist ‘incommunicado’: betrokken advocaat Menno Weij zit in een rechtszitting; Schoonderwoerd biedt al geruime tijd de ‘in gesprek’ toon en Klup.nl ligt plat en houdt de webmaster aan het werk.

Foto: ojbyrne (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond