Deel dit artikel
-

Hollands Kroon verleent vergunning aan datacenter Microsoft

Er komt een derde datacenter op bedrijventerrein Agriport in Middenmeer: de gemeente Hollands Kroon heeft de omgevingsvergunning verleend.

In afwachting van de vergunning was Microsoft alvast begonnen met de bouw van datacenter Het Venster, zoals het project wordt genoemd.

Tegen de bouw waren 64 bezwaren ingediend bij de gemeente.

Het terrein waar het nieuwe datacenter komt, is al jaren vrijgehouden voor de komst van datacenters.

Foto Milliped (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

bert

Wie kan mij het volgende uitleggen. In 2010 had pak en beet ieder Nederlands gezin een desktop, inmiddels is dat een laptop of een telefoon: zware reductie in volume, materiaalgebruik en energieconsumptie, terwijl de rekenkracht is verveelvoudigd.
In 2010 had ook iedereen internet, ook breedband. Weinig veranderd in dat opzicht. Kan iemand mij dan uitleggen waarom de wet van Moore voor datacenters niet zo goed zijn best doet? Waarom is het volume aan datacenters 20x zo groot vergeleken bij 2010, en elektriciteitsverbruik idem. Ook daarin zitten nu 7nm processoren, waar die in 2010 nog 32nm waren, staat de data nu op 3x8cm NVMe reepjes i.p.v. 3,5 inch 10000 toeren HD’s. Ergens doet Big-Tech iets helemaal fout. En wij krijgen hun rotzooi in de achtertuin ten gevolge van hun infantiele onvermogen om selectief en relevante data op te slaan. Goed bezig stelletje prutsers in Middenmeer. Stel ze eens de WAAROM vraag.

Ramon

Ik snap je punt en de wet van Moore is ook zeker van toepassing op datacenters. Eigenlijk is de verklaring eenvoudig, de samenlevering en het bedrijfsleven (profit en non profit) worden alsmaar afhankelijker van IT en het internet. Tegenwoordig zitten bedrijven maar ook ministeries voornamelijk in de cloud en dus in datacenters ipv in een eigen serverruimte. Eigenlijk kan je tegenwoordige elke applicatie draaien vanuit de cloud en om aan die enorme vraag die alsmaar blijft stijgen te kunnen voldoen bouwen giganten als Google en Microsoft hyperscale datacenters. Vergeet overigens niet de sociale media of streaming diensten als netflix en disney+, ook deze diensten komen uit. Door dat de grond in stad schaars is en dus duur wijken deze grote spelers uit naar gebieden met een goede infrastructuur die natuurlijk vooral bestaat uit voldoende stroom.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond