Deel dit artikel
-

Amsterdam de grootste datacenterlocatie van Europa

Amsterdam is de zevende grootste datacenterlocatie ter wereld en veruit de grootste in Europa. Amsterdam dankt deze topposities vooral aan de sterke lokale toegang tot grote clouddiensten, de grote en nog altijd groeiende marktomvang, de politieke stabiliteit en de afwezigheid van het risico op aardbevingen. Dat blijkt uit het internationale Data Center Market Comparison-onderzoek van internationaal adviseur Cushman & Wakefield.

Amsterdam is wereldwijd én in Europa een tech’hub met een enorme aantrekkingskracht op startende en gevestigde internationale technologiebedrijven zoals Google, Microsoft, Netflix, Uber, Adyen en Booking.com die op hun beurt talenten van over hele wereld naar Amsterdam hebben weten te halen. Vooral ook de combinatie van het grootste internetknooppunt in Europa met de aantrekkelijke woon- en werkomgeving die Amsterdam biedt, maken de stad zo’n belangrijke vestigingslocatie voor datacenters, aldus het rapport.

Naast Amsterdam zijn ook Groningen, Eindhoven, Twente en Rotterdam belangrijke Nederlandse hubs voor datacenters.

Cushman & Wakefield verwacht dat de top 15 wereldwijde markten voor datacenters de komende jaren nog zeer concurrerend zal blijven omdat opkomende markten zoals Atlanta, Denver, Dublin, Las Vegas, Phoenix, Portland, Salt Lake City, Sydney en Vancouver goede alternatieven bieden ten opzichte van de oppermachtige locaties aan de top van de ranking. Wat nu nog secundaire markten zijn zullen naar verwachting snel primaire markten worden.

Daarnaast verwacht de adviseur dat vooral de datacentermarkten in Londen, Parijs, Milaan en Zürich zich de komende jaren zullen ontwikkelen tot hyperscale datacenterlocaties (zeer grote datacenters) omdat de kosten er laag zijn en de levering van voldoende groene stroom er geen probleem is.

Cushman & Wakefield ziet als grootste uitdaging voor toekomstige datacenters het beheersbaar maken van de energiebehoefte, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en het slim uitwisselen van restwarmte. De ontwikkeling van de Agriport A7 in Middenmeer, waar twee hyperscale datacenters van Microsoft en Google de overtollige elektriciteit gebruiken die afkomstig is uit kassen, is daar een voorbeeld van.

Deel dit bericht

2 Reacties

bert

De wereld mag zo te lezen eens goed op datadieet. We kunnen geen moer meer op internet dan in 2010, ons toegenomen online shoppen en netflixen weegt totaal niet op tegen het toegenomen rekenvermogen en verkleining van opslag, en toch heeft big-tech het 10 voudige aan volume nodig anno 2021. Kortom, die datacentra bevatten veel te veel data die er niet op hoeft te staan. Haal de bezem erdoor!
2 jaar oude post op Facebook die niemand meer leest: weg ermee. Aankoopgeschiedenis 2016 op Amazon, in de prullenbak, bezoekerslogs 2019: move-to-trash. 4K video’s van een prutstuber met een brakke 4K telefoon: downsamplen naar 480p en het origineel wissen.

blockchain killer

Eens met Bert, anno 2010 was het internet ook heel anders, en anno 2005 al helemaal.

Toen had het gros van de consumenten internet nog niet helemaal ontdekt en werdt het niet overspoelt met allerlij teringlijers en patsers die snel geld willen verdienen; wat tevensook nog eens voor een immense aanslag zorgt op het milieu waar ik ook de prijs voor moet betalen van onze “o zo geweldige” overheid terwijl ik amper spullen koop…..

En het allergrootste verschil van toen met nu was toch wel dat mede dankzij de “goede service” van webshops en hun retour beleid, al die wappies op marktplaats denken dat dat dus nu ook geld bij particuliere 2e hands aankopen; sodemieter toch op! Gekocht is gekocht, garantie tot aan de deur!

Bedankt baxshop, amazon, bol, coolblue en fonq!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond