Deel dit artikel
-

Honderdduizenden steunen Kickstarter Engeland

Meer dan driehonderdduizend fans steunden projecten op de Engelse versie van crowdfundingplatform Kickstarter in het eerste jaar. Enkele tientallen miljoenen euro’s aan ‘nieuwe geld’ kwam zo op de particuliere financieringsmarkt.

Eind oktober was het een jaar geleden dat Kickstarter in Engeland van start ging. De site is een platform van creatieve denkers hun idee kunnen voorleggen aan het grote publiek. Dat stemt met zijn portemonnee of het idee goed genoeg is om te realiseren.

Het van oorsprong Amerikaanse platform brengt talloze nieuwigheden op de markt. Het Pebblehorloge is een bekend voorbeeld (met wijzerplaat van e-inktscherm), maar de ervaring laat zien dat het net zo goed kan worden gebruikt om de productie van films, comics en games te financieren.

Engeland is het eerste Europese land waar Kickstarter operationeel is. Immers, wie een project wil starten moet in het land wonen waar de site is gehuisvest. Zodoende moeten Nederlanders bijvoorbeeld uitwijken naar een site als Indiegogo.

De Engelse Kickstarter publiceert nu cijfers over zijn ervaringen over het afgelopen jaar.

Het blijkt dat er iedere minuut voor 50 euro wordt toegezegd aan de projecten die financiering zoeken. Voor sommige projecteigenaren is deze geldstroom de enige financieringsbron, voor anderen is een van meerdere bronnen.

Meer dan honderdduizend Engelsen steunden hun lokale Kickstarterondernemers. Dat is veertig procent van de in totaal 322.536 steunbetuigers. De overige zestig procent komt uit de EU (21 procent), de VS (26 procent) en gebieden daarbuiten (13 procent).

In totaal werd er 26 miljoen euro toegezegd door fans. Van de voorgestelde projecten werd er bij 1.558 met de succes de investeringsdrempel behaald. Bij de rest werd niet het vereiste minimum opgehaald, dus ging het geld terug naar de fans.

Een in Engeland aansprekend idee is de hierboven getoonde theekar. “Om goede thee weer terug te brengen naar de straten van Londen”, werd een ambulant theehuis gebouwd door Emilie Holmnes.

Cijfers uit Amerika laten zien dat meer dan de helft van de daar toegezegde financiële middelen komt van mensen die al eerder Kickstarterprojecten financierden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond