Deel dit artikel
-

Hoogleraar Huizer: “Internet steeds minder transparant voor gebruikers”

Vorige week hield Erik Huizer , directeur bij NOB Cross Media Facilities, zijn intree-rede als hoogleraar Internet Toepassingen aan de Universiteit Twente. Hij bepleitte in zijn rede de oprichting van een Instituut voor Internet Studies, dat vanuit verschillende disciplines – van technische tot sociale – internet in al zijn facetten bestudeert. Huizer stelt onder meer dat internet steeds minder transparant wordt voor gebruikers. Een deel van de oplossing: "IPv6 maakt veel intelligentie overbodig."

Aan de basis van het internet staat het internetprotocol IP?

"IP is de bindende factor die alle internetgebruikers ter wereld in staat stelt met elkaar te communiceren. Dankzij IP kun je blijven communiceren, met elke applicatie en dienst naar keuze. Het vereist geen centrale toewijzing van middelen en geen centrale autoriteit. Men koppelt simpelweg een netwerk aan het internet zonder daarbij de autoriteit over het eigen netwerk uit handen te geven. Bij communicatie tussen twee op een IP-netwerk aangesloten systemen worden er IP-pakketten uitgewisseld en het netwerk verandert niets aan die pakketten. Dat noemen we het end-to-end-principe."

Uw zorg is dat dit principe wordt bedreigd?

"IP-pakketjes kunnen niet meer ongestoord van de ene naar de andere computer gaan, waardoor internet steeds minder transparant wordt voor gebruikers. Dat komt door beveiligingszaken als firewalls en proxy, door efficiëntie en besparen van bandbreedte, zoals caching. Zonder dat de gebruiker het weet worden de pakketjes geopend, geïnterpreteerd, veranderd of vernietigd."

Wat voor gevolgen heeft dat?

"Internet wordt steeds minder één groot transparant netwerk en bestaat zo uit geschakelde eilanden. Bovendien wordt het kwetsbaarder, omdat IP-pakketten via verplichte punten worden verplaatst die ieder een "single point of failure" vormen. Ook wordt aftappen of blokkeren van commmunicatiestromen hierdoor een stuk eenvoudiger en helaas niet alleen voor overheden. "

Is het voor bedrijven niet juist een gunstige ontwikkeling?

"Misschien in sommige gevallen. Een telecomoperator – de oorsprong van de meeste nieuwe ISP's – denkt door controle van het netwerk efficiënter dienstverlening te kunnen bieden. Maar tegelijk blokkeren intelligente netwerkcomponenten de snelle verspreiding van nieuwe applicaties, waar in het klassieke internet nieuwe applicaties na ontwikkeling snel konden worden worden verspreid. "

De gebruiker verliest in ieder geval?

"Er worden ongetwijfeld veel nieuwe diensten en toepassingen ontwikkeld, maar de eindgebruiker heeft zelf geen controle over zijn of haar datastroom. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld datastromen met een bepaalde inhoud (over product x) vertragen zodat de gebruiker concurrerende informatie (over product Y) sneller en beter ontvangt. "

Wat kunnen we hiertegen doen?

"Er moet meer onderzoek naar gedaan worden en er moet meer publiek bewustzijn over ontstaan. We zullen moeten proberen om de impact op de gang van de IP-pakketten te minimaliseren. Het is ook zinnig om de implementatie van de nieuwste versie van het Internet Protocl, IP versie 6, te versnellen. "

Waarom?

"IPv6 biedt veel diensten en faciliteiten, zoals beveiliging en voldoende adresruimte, geïntegreerd in het protocol. Die kunnen met het bestaande IP alleen worden geleverd door die intelligentie in het netwerk te stoppen. IPv6 maakt dus veel van die intelligentie overbodig en daarmee internet weer wat transparanter."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond