Deel dit artikel
-

HP maakt WebOS open source

Zanger Bono van U2 verloor al 140 miljoen dollar op zijn investering in Palm en nu maakte de nieuwe eigenaar van dat bedrijf, HP, diens mobiele besturingssysteem WebOS gratis en open source.

De broncode van Open WebOS verschijnt wordt pas in september gepubliceerd, maar ontwikkelaars kunnen toch vandaag al aan de slag. HP brengt nu namelijk zijn op Javascript gebaseerd application framework Enyo uit onder en Apache-licentie, zowel versie 1 als versie 2. Voor de kernel stapt men over op Linux.

In praktische termen betekent de publicatie van Enyo en Open WebOS dat ontwikkelaars in het algemeen meer aandacht krijgen voor HTML en meer specifiek HTML5 om apps te ontwikkelen. WebOS leunde namelijk zwaar op de browser als drager van mobiele applicaties en niet, zoals de andere platformen, ook nog eens op een apart mobiel besturingssysteem.

Open WebOS en Enyo moeten platformen worden waar ontwikkelaars eenmaal hun app voor schrijven om deze vervolgens ook naar bijvoorbeeld iOS en Android te verspreiden. Die ondersteunen immers ook HTML.

HP’s roadmap voor Open WebOS ziet er zo uit:

WebOS was het mobiele besturingssysteem dat Palm bouwde, onder meer met geld van Bono, als concurrent voor de systemen van Apple, Google en Nokia. Alhoewel het systeem lovende kritieken kon krijgen, was het te laat en te klein geworden om nog serieus mee te dingen om mondiaal marktaandeel. HP kocht Palm en topvrouw Meg Whitman stond voor de vraag of ze WebOS moest stopzetten of doorontwikkelen. Ze koos vorige maand voor de middenweg: laten doorontwikkelen door externen met actieve support van HP zelf.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond