Deel dit artikel
-

Huawei eist bewijs spionage van VS

Huawei-topman Hu Houkun wil dat de VS aantoont dat het gebruik van hun telecomapparatuur een risico inhoudt. Het land besloot eerder geen apparatuur van Huawei en ZTE te gebruiken in hun toekomstige 5G-netwerken omdat deze zou worden aangewend voor spionage.

Financieel directeur Meng Wanzhou werd onlangs in Canada opgepakt, eveneens op verzoek van de Amerikanen. Zij wordt niet verdacht van spionage, maar zou het handelsembargo tegen Iran hebben geschonden. Ze zou SkyCom, een onofficieel dochterbedrijf van Huawei, hebben toegestaan te handelen met Iran.

De verstandhouding tussen China en de VS is al enige tijd slecht door het handelsconflict tussen beide landen. Daar komt de angst voor spionage nog bij. De Amerikaanse regering heeft geprobeerd telecombedrijven in andere landen ervan te overtuigen ook geen apparatuur van de Chinese telecomfabrikant Huawei in hun telecomnetwerken te gebruiken.

Publiekelijk bekend bewijs dat China apparatuur van het Chinese staatsbedrijf gebruikt om andere landen te bespioneren is er echter tot op heden niet. Hu Houkun meent dan ook dat er sprake is ideologie en geopolitiek.

Hij kritiseerde Australië en Nieuw Zeeland omdat die ook Huawei apparatuur hebben geweigerd. Daardoor worden consumenten volgens hem benadeeld en blijft innovatie achter.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond