Deel dit artikel
-

I-mode nog met nodige kinderziektes

Wat voor weer zou het zijn in Den Haag? Die vraag kun je maar beter niet door i-mode, de nieuwe dienst van KPN Mobile laten beantwoorden. Zes klikken zijn nodig om bij de pagina van Meteo Consult uit te komen, waar dan ook alleen nog maar de temperatuur voor een deel van Nederland wordt vermeld. Voor andere weergegevens – bewolking, windrichting of radarbeelden – moeten aparte pagina's worden opgevraagd. Niet alleen moet daarvoor een apart abonnement worden afgesloten, ook betaalt de gebruiker voor de hoeveelheid data die hij binnenhaalt: vijf eurocent per pagina.

Filmpje pakken of weekendje weg? Zoek, bekijken, reserveren, geregeld met een druk op de knop, beloofde Twan Cats van Portal House vorige week tijdens de persbijeenkomst van i-mode in Amsterdam, maar in de praktijk blijkt i-mode op zijn zachtst gezegd weerbarstig. Zo worden vrijwel alle diensten gekenmerkt door lastige navigatiestructuren, waarin de gebruiker regelmatig de weg kwijtraakt. Tekstinvoer en nummerbewerking op een numeriek toetsenbord is ronduit frustrerend. Natuurlijk is het leuk om in de trein alvast de nummers van de taxicentrale van de plaats van aankomst op de vragen, maar het kost zeker vijf minuten om de noodzakelijke gegevens in te voeren. Voor het invoeren van zoiets simpels als een punt moet de tekstinvoermodus drie keer gewijzigd worden.

De eerste indrukken van i-mode, de dienst die KPN Mobile vanaf donderdag 18 april aanbiedt, zijn zowel positief als negatief. Positief is het mooie NEC n2l1 toestel dat prettig in de hand ligt, en allerlei aardige mogelijkheden biedt, zoals de koppeling van een 7 kleuren LED-lampje aan specifieke taken of gesprekken. Ook aardig is dat i-mail (de berichtendienst van i-mode) niet hoeft telkens te worden binnengehaald, maar automatisch wordt ontvangen, alsof het een gesprek is. Wie dat wil kan via MobileEmail ook zijn pop3-mail ophalen, al weigert deze dienst momenteel steevast het inlogwachtwoord te onthouden.

Niet alleen daaruit blijkt dat nog lang niet alle kinderziekten zijn verholpen. Al na een paar uurtjes i-mode gebruik zijn de batterijen van het toestel nagenoeg uitgeput. Wie buiten i-mode om het internet op wil gaan, komt ook al van een koude kermis thuis. Vraag de webpagina van CNN, NRC Handelsblad of Emerce op, en het scherm meldt 'Pagina te groot, annuleren', waarbij het woord 'annuleren' niet eens in het venster past. 'Verbinden' en 'Pagina ophalen' meldt het scherm elke keer als we een opdracht intoetsen. Soms heeft i-mode er helemaal geen zin in en moet de uitschakelknop uitkomst bieden.

Tijdens de huidige testperiode zijn veel diensten nog gratis. Per dienst zal hooguit twee euro per maand betaald moeten worden, maar de vraag is of de consument geld over heeft voor de tekeningen van Hein de Korte of het lezen van De Telegraaf. Voor het raadplegen van financieel nieuws en het normale nieuws van de krant van wakker Nederland moeten aparte abonnementen worden afgesloten.

Elektronische handel stelt bij i-mode nog weinig voor. Bij Albert Heijn kan de weektopper worden opgevraagd die we eerder die dag al in de krant hebben gelezen. Bij Wehkamp is een PC van Packard Bell te koop, maar een plaatje van het systeem ontbreekt. DVD-hoesjes zijn wel te bekijken.

Natuurlijk zijn er ook nuttige diensten: zoals de OV-reisplanner, de routeplanner van Shell en de restaurantgids, maar wie gaat in godsnaam op zijn mobiele telefoon het woningaanbod van Funda raadplegen, als het binnenhalen van een plaatje al zes eurocent kost?

Toegegeven: vergeleken met WAP is i-mode een flinke verbetering, maar zowel aan de hardware als aan de dienstenkant moet nog veel verbeterd worden. In dat opzicht heeft i-mode een ongewisse toekomst voor zich, zeker met de huidige ondoorzichtige kostenstructuur. Het goede nieuws is dat het versturen van een SMS via i-mode goedkoper is dan via GSM, het slechte nieuws is dat binnenkomende berichten niet meer gratis zijn.

Deel dit bericht

28 Reacties

T. Esarac

Ongetwijfeld dat de heer Jan Libbenga SMS een grote toekomst voorspelde bij de introductie ervan. Hij roemde vast de gebruiksvriendelijkheid en de lage kosten als zijnde doorslaggevende factoren voor het potentiele succes.

M. Dierckx

Treffende reactie van T. Esarac, al is het natuurlijk wel de taak van de journalistiek dit soort zaken te vermelden. Misschien dat Emerce er goed aan doet nieuwsberichten van commentaren te scheiden.

Henk Cornelissen

Ik heb zelf ook al even met het toestel mogen spelen. Het moge duidelijk zijn dat er nog weinig ervaring is met het ontwikkelen van sites voor imode. Navigatie door pagina's zonder muis is 'a whole different ballgame'. Ik heb naar de site van het Radio 3 programma {Jacobus!; http://imode.cobus.nl } gekeken en was aangenaam verrast door de door hen gekozen oplossing. Met de 7 en 9 toetsen browse je door de verschillende items heen. Met de 0 toets ga je naar het hoofdmenu waar je direct een item kunt kiezen. De I-mode site sluit trouwens naadloos aan op de actualiteit het radioprogramma. Iets wat ik bij veel andere (radio) I-mode sites mis.

menno

Hadden de I-mode heren i.p.v het NEC toestel niet beter een touch-screen toestel kunnen kiezen tijdens deze introductie, want het is wel heel erg lastig scrollen. Dit in tegen stelling tot de Motorola Accompli008 waar zowel met een druk op het scherm als met het bijgeleverde pennetje als met een scrollknop genavigeerd kan worden. Een dergelijk toestel is te vinden op http://www.partyscene.nl

Ronald

Ik denk niet dat I-mode het in Nederland gaat waarmaken! Het is immers technologie van een aantal jaar geleden en wordt nu in de Nederlandse markt gedrukt. Afgelopen zaterdag heb ik geprobeerd om via I-mode bioscoop-kaartjes te reserveren. Ik kon na een x aantal Kb's en een aantal schermen, een 0900 nummer bellen om de kaartjes te reserveren. Ik vraag me ook af hoeveel toonaangevende website al een I-mode versie hebben voor dit gesloten-open systeem. Het is volgens mij beter om te kijken naar de Mobile Toolkits van Microsoft. Overigens ben ik er van overtuigd dat het gaat om de 'Message to me' i.p.v. browsen via je mobiele toetsel.

Anders Floor

Beetje merkwaardige strekking van het artikel. De hardware-problemen, kostenstructuur etc zijn eigenschappen of bijkomstigheden van i-mode, geen kinderziektes. De zwakte van de eerste i-mode-sites zijn evenmin kinderziektes van i-mode; dat ze de plank misslaan valt immers niet i-mode aan te rekenen, maar de bouwers van die sites.

Floris

Heeft KPN geleerd van het mislukken van WAP? Nee, want wederom lees je over diensten zoals het opvragen van weerberichten en het bestellen van bioscoopkaartjes. Best jammer, waarom plaatsen ze i-mode niet simpelweg als opvolger van sms in de markt?

pater

Natuurlijk zijn er kinderziektes. ik denk dat je imode nog niet kunt beoordelen op wat er deze dagen aan sites 'live' is. De mogelijkheden van het toestel zijn prima. Tis wel leuk om te zien hoe mensen reageren die het toestel voor het eerst zien. Dan zijn de reacties erg enthousiast. Wat mij betreft is er dus zeker hoop.

Pater

Overigens net vergeten: als je je op ilive.nl registreert kom je op de lijst voor de eerste imodetoestellen die in Nl beschikbaar komen

Markus Vrieling

Vanuit Roemenie volgen wij de ontwikkelingen met interesse. In een groot deel van Roemenie is nu Zapp beschikbaar dat werkt via CDMA. Dit is een goed alternatief en kost hier $2.- per MB. (>500 MB a $0.50 Net als via I-mode zullen ook diensten hier voor $2 tot $10 per maand beschikbaar komen. (toekomst muziek). Zelf hebben wij inmiddels veel ervaring opgedaan met dit systeem en al onze email wordt gratis via een bericht gemeld. Je kunt zo precies zien wat je binnenkrijgt. Je mobile werkt met Mobile Explorer dat afgezien van wat bugs goed werkt. Hnadig is dat je een belangrijke email direct kunt opvragen en lezen. Toen we verhuisden en even geen vaste verbinding hadden werkte ons netwerk via dit systeem perfect. Het plan is dat CDMA binnenkort geimplementeerd wordt in Bulgarije, Hongarije, RUsland (welk deel?) en dan langzaa,m moe gaan oprukken naar Nederland. Er komen mobieltjes die zowel CDMA als I-Mode gaan ontvangen zo vertelde men mij. Wat leven we toch in een mooie tijd. Moge de beste (en voordeligste) winnen.

Jonathan Marks

I played with i-mode extensively during a trip to Japan. Its cheap SMS, plus the paradise for icon freaks and bell-tones. But remember that few Japanese have internet at home (space reasons) and that i-mode is a great way of overcoming direct eye contact (Japanese are afraid of losing face). Few will buy this in Holland for the cheaper SMS or a fancier screen. It will be the applications of course, and they need to cash in on the "need to know just in time in a mobile environment". I have a thermometer in the car, I know the outside temp. Sky radio gives me weather headlines via RDS. I'm not a farmer, I don't need to make split decisions about whether to gather the crops now before it rains in my part of Zeeland. If I did, I'd probably opt for an Internet service connected to Meteosat, not a tiny mobile phone screen. However, I have a plane to catch at Schiphol. I'd love to know if its going to be delayed and the estimated time to drive there in order to catch it. Maybe a push of the button could get me a train ticket instead. I could show a booking number to an NS conductor on the train. I don't believe the on-line restaurant guide is going to work very soon in Amsterdam. Restaurants don't answer the phone, let alone check their incoming e-mail or i-mode to ensure there is a table booked for hungry their mobile client. Mind you, 10000 people at one time collected those special KPN calling cards. Will they want a sexier phone faster enough to keep KPN afloat. I'm not optimistic.

Vincent Everts

Jan, weer een scherpe analyse moet ik zeggen. Jan is altijd voor mij een persoon die haarfijn aangeeft wat er mis is en hoe halfleeg het glas is. Ik heb inderdaad zelf ook moeten leren (maar ik ben dan al een maandje bezig) hoe ik zo bookmarks kan neerzetten zodat ik makkelijk fileinformatie kan zien die voor mij relevant is met max 2 clicks en verder simpel mijn favoriete nieuws kan zien. Natuurlijk moeten de I-websites nog leren het makkelijk en efficient te maken maar er is al een hoop dat prima werkt. Er zal een hoop innovatie komen maar de basis werkt al prima.

Lodewijk

De technische kant van I-mode lijkt goed te werken en er mooi uit te zien. Een wereld van nieuwe mogelijkheden en veel bezwaren van WAP uit de weg geruimd. Helaas blijkt net als bij WAP dat nog niemand een goed idee heeft over wat we er mee moeten. Fileberichten, bioscoopkaartjes, het weerbericht en beurskoersen (SMS laesst gruessen, zeggen de Duitsers). Ligt het aan mij dat ik daar niet direct euforisch van word? Mensen zijn bereid om de meest stompzinnige user-interfaces te trotseren als ze echt willen (zie wederom SMS) dus aan de techniek ligt het zeker niet. Maar wie bedenkt iets leuks/nuttigs voor de gewone consument?

Floris Oranje

Mensen willen vooral met elkaar communiceren! De geschiedenis van wap heeft geleerd dat mensen niet een (latente?) behoefte hebben goederen te bestellen via een mobiel device. Daarnaast kun je de vraag stellen of wij te vergelijken zijn met Japanners en ook massaal overgaan om met ons i-mode toestel contentdiensten af te nemen? i-mode & GPRS zijn een doorontwikkeling van mobiele communicatie. Wat kun je hiervan verwachten? Dat bestaande gebruiksvormen, zoals messaging, sneller en goedkoper zijn voor de eindgebruiker. Door alle media-aandacht en conceptuele verhalen eromheen vergeten mensen dit en verwachten dat het gaat om een revolutionair concept. Een heel ander vraagstuk is dus of i-mode als aparte dienst wel toekomst heeft, gezien de te verwachten opkomst van gprs. Zeker als een van de hardware marktleiders, Nokia, dus aangeeft vooral niet met i-mode te willen werken.

Pieter

Ik heb dit eens allemaal gelezen maar er staan toch aardig wat onzin dingen. "als aller eerste: heeft kpn geleerd van de flop van wap? antwoord: nee, je ziet dezelfde diensten!" Hieraan kan ik al aflezen dat degene die dit hier heeft gepost nog nooit met imode heeft gewerkt.File informatie bijvoorbeeld krijg je in een kleuren kaartje op je beeldscherm met alle snelwegen erop, je kan zoomen en doen, dat werkt tenminste goed. Bij wap was dit een slome pagina met 100 en 1 afkortingen erin. Ik heb zelf op de Imode experience in amsterdam met Imode gespeeld, en voorheen was ik altijd huiverig. Maar nadat ik dat daar gezien en geprobeerd heb ben ik echt razend enthousiast! Uiteraard zullen de diensten vrij beperkt zijn in het begin, maar dit zal vanzelf uitbreiden. De email functie wordt een mooie voordelige oplossing voor sms. Sms berichten kom je altijd tekens te kort, dat zal nu voorbij zijn. Zeker als me vriendin van de week ook een Imode toestel aanschaft :) Maar jah, mijn mening: Imode gaat het overleven in Nederland, misschien zal het een moeizame start worden omdat niet iedereen het geld voor deze dienst overheeft. Maar als je het eenmaal heb wil je niet meer zonder! I rest my case.

Harry

Beste Pieter, onzin? Omdat jij i-mode hebt getest ben jij in staat te oordelen over wat er aan zinnig en onzinnig commentaar staat in dit forum? Nou kom maar op met je onderbouwing en leg maar eens uit waarom de diensten die in het artikel genoemd worden nu wel succesvol worden. En het kleurenscherm lijkt me geen kritische succesfactor!

Edo Hijstek

Ik heb het in de Primafoon een uurtje kunnen uitproberen, of liever eigenlijk niet. I-mode lag eruit volgens de verkoper. Tevens zou ik niet mijn huidige (Dutchtone)nummer kunnen behouden en zou ik het toestel pas over een maand of drie (!) mee kunnen nemen nadat alles geregeld was… Eén belletje naar de klantenservice van KPN leerde mij dat de verkoper beter metselaar kan worden, want van verkopen en van I-mode bleek hij dus geen bal verstand te hebben. Ik weer terug. Krijg ik een andere verkoper die weer een héél ander verhaal op gaat hangen. Ik werd hier een beetje moedeloos van, dus ik denk dat ik nog maar een paar maanden wacht met het aanschaffen van zo'n toestel.

Nathan Skwortsow

Vooropgesteld: I-Mode biedt mooie kansen voor innovatieve applicaties en zal zeker in zakelijke omgevingen veel toepassingen kennen. Er zijn ook echter enkele issues welke het succes van I-Mode in de weg staan: Issue 1: Technology-pushHet lijkt alsof de I-Mode lancering in Nederland meer een technology-push is dan een daadwerkelijke vraag om dergelijke diensten die uit de markt ontstaat. Hiermee evolueert de markt niet organisch naar I-Mode (zoals in Japan het geval was, waar dit een vervanger is voor e-mail en SMS), maar wordt I-Mode aan consumenten opgedwongen door een bedrijf dat in de media als ongezond wordt afgeschilderd. Het cliché gaat dat technologie een middel moet zijn, en niet een doel. In Japan is I-Mode een middel. In Nederland? Issue 2: Gesloten standaardenI-Mode kan alleen in Nederland, België en Duitsland gebruikt worden op het netwerk van KPN en haar partners. Ben, Telfort en Vodafone willen andere GPRS-standaarden gebruiken omdat KPN het alleenrecht heeft van NTT DoCoMo. Als je mensen bij voorbaat al dwingt om over te stappen van het sterk gebrande Ben of Vodafone zodat ze I-Mode kunnen gebruiken, gooi je nóg een drempel op. Het marktaandeel (lees: monopolie) van NTT DoCoMo in Japan is niet te vergelijken met de versnippering van GSM-providers in Nederland. Ik denk dat wanneer de I-Mode licentie niet-exclusief wordt, er ook meer mensen geneigd zullen zijn om I-Mode sites en diensten te ontwikkelen. Issue 3: TimingTegen de tijd dat UMTS uitrolt en I-Mode zich kan bewijzen als multimedia platform, zullen er alternatieve draadloze netwerken zijn (WiFi etc.) waar mensen hun dataverkeer over kunnen sturen. Niettemin ben ik erg benieuwd wat I-Mode in Nederland zal doen, vooral uit marketing perspectief.

T. Esarac

Technologien die gebruikt zullen gaan worden door alle aanbieders zijn gebaseerd op vooral xHTML en Java. Dit geldt zowel voor i-mode (i/cHTML) als Ben, Vodafone etc.. Dus dit zal geen drempels opwerpen. "Produce Once, Publish Everywhere." Ook alle fabrikanten zullen dit gaan ondersteunen. Daarnaast is de licentie van KPN niet exclusief. Over een jaar mag, voorzover ik weet, iedere partij in Nederland eenzelfde licentie afnemen bij DoCoMo.

A. Venema

Dames, heren, hou nou toch op. Imode wordt niks. Niet hier. Nederlanders moeten niks hebben van die flauwekul, uitgezonderd een paar nooit volwassen geworden mannetjes met teveel geld. Fileinformatie? Bioscoopkaartjes? Wehkamp-winkelen? Schei toch uit. Op zo'n klein rotschermpje zeker. Laat me niet lachen. En dat allemaal voor "diensten" die je op diverse verschillende manieren gratis tot je kunt laten komen. Print dit uit, hang het op, Venema zei het al, op 9 mei 2002.

Maarten

Ik zie hier veel reacties die vertellen dat I-mode overbodig is en niet nodig, omdat iedereen tegenwoordig wel een pc thuis of op het werk heeft staan. Als je gezegd had tegen mensen in 1992 dat 10 jaar later (bijna) iedereen met een mobiele telefoon op zak zou lopen zouden ze je voor gek verslijten. "Iedereen heeft toch al een vaste telefoon overal tot zijn beschikking" zou de reactie zijn.Nou mag iedereen er over denken wat hij/zij wil, maar ik denk dat we over 10 jaar allemaal een "pc" op zak hebben op GSM formaat. Of I-mode daaraan bijdraagt weet ik niet, maar ontwikkelingen hou je niet tegen.

Gijs Bos

met verbazing lees ik de reacties. Ik bedoel: welke dwaas heeft er tijd om mobiel wat te doen op zo'n klein pest schermpje? Iedereen die een paar honderd euro zou kunnen aftikken voor een imode mobile heeft op kantoor een PC met lan connectie staan en thuis Chello. . Als je in de auto zit, ga je niet lopen klooien met een schermpje van 3 bij 4, dat doe je *voordat* je in de auto stapt op een 17 inch of je in car routeplanner. Voor mij blijft imode, wap en consorten een slecht alternatief voor Snake op mijn Nokia (is leuk en gratis): pas als we op de fiets kunnen Imoden wordt het interessant. Don't believe the hype: hoeveel procent van je tijd zit je op schiphol op een vliegtuig te wachten? zonder radio in de auto? zonder desktop in de buurt (begin ajb niet over de opstart tijd van een PC, want dat geeft aan dat je in de Nokia commercials trapt)? SHORT messages, voice communication en een kalender: meer willen mensen mobiel niet doen want er zijn steeds vaker deskttops in de buurt. Geen mobile entertainment. Nu niet en de komende 5 jaar ook niet.

Jan Prins

Mark my words. Imode wordt een succes. Maar wel eerst zelf proberen…

Isolde100

I reviewed the i-mode extensively, together with the Handspring Treo and XDA being offered by mmO2 (formerly Telfort). In short, the Treo and the XDA are far more versatile than the i-mode. If you want to read the review, go to Europemedia.net: {Article; http://www.europemedia.net/showfeature.asp?ArticleID=10525 } : "Mobile phone meets PDA- from here to Wi-Fi".

Thomas Vergouwen

Een beetje late reactie, maar ik kan het toch niet nalaten even een paar kanttekeningen bij een aantal opmerkingen uit deze lijst met reacties te plaatsen: 1. Lodewijk schreef 'Een wereld van nieuwe mogelijkheden en veel bezwaren van WAP uit de weg geruimd'Beste Lodewijk: zou je mij eens kunnen uitleggen welke wereld van nieuwe mogelijkheden jij met i-mode ziet verschijnen en welke bezwaren van WAP i-mode precies uit de weg wijst. Ik bedoel maar te zeggen: ook met WAP is het mogelijk kleuren en afbeeldingen en dergelijke te gebruiken, ook e-mail diensten zijn mogelijk (zie bijvoorbeeld QA e-mail op http://www.hicon.nl/wap) en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik zou graag de precieze verschillen tussen WAP in kleur over GPRS en i-mode leren kennen, want voorzover mij bekend zijn die erg beperkt! 2. Pieter schreef 'Hieraan kan ik al aflezen dat degene die dit hier heeft gepost nog nooit met imode heeft gewerkt. File informatie bijvoorbeeld krijg je in een kleuren kaartje op je beeldscherm met alle snelwegen erop, je kan zoomen en doen, dat werkt tenminste goed. Bij wap was dit een slome pagina met 100 en 1 afkortingen erin.'Vooral de laatste opmerking dat dit 'bij wap' een slome pagine met 101 afkortingen erin was, begrijp ik niet helemaal: dat heeft niets, maar dan ook helemaal niets met eventuele beperkingen van WAP te maken, maar meer met een slecht ontwikkelde dienst. Gebruikmakend van een GPRS-toestel in kleur (bijvoorbeeld de Sony Ericsson T68(i) of de Trium Eclipse) is met een goed ontwikkelde dienst (die op basis van het gebruikte toestel de meest geschikte weergave bepaalt) exact hetzelfde mogelijk. Verder schreef Pieter 'Sms berichten kom je altijd tekens te kort, dat zal nu voorbij zijn. Zeker als me vriendin van de week ook een Imode toestel aanschaft :)'Ik ben natuurlijk blij dat Pieter en zijn vriendin wellicht een perfecte nieuwe manier van communicatie hebben ontdekt, maar ook dit was met WAP al mogelijk (nogmaals: zie bijvoorbeeld QA e-mail op http://www.hicon.nl/wap). 3. Ten slotte Nathan die schreef over Gesloten standaarden: 'Ben, Telfort en Vodafone willen andere GPRS-standaarden gebruiken omdat KPN het alleenrecht heeft van NTT DoCoMo'Ten eerste: i-mode is geen GPRS-standaard (eerder een toepassing van de mogelijkheden die een dataverbinding zoals bijvoorbeeld een GPRS-verbinding biedt) en ten tweede is (zoals het woord standaard al aangeeft) er maar één GPRS-standaard die door de diverse aanbieders wordt ondersteund. De enige reden dat niet-KPN abonnees geen gebruik kunnen maken van i-mode is dat er in de andere netwerken geen ondersteuning wordt geboden voor i-mode over GPRS. Ik ben het wel met je eens dat de ontwikkeling van i-mode diensten in een klein land (met dus een toch al beperkt potentieel aan klanten) pas interessant wordt als mobiele abonnees van alle aanbieders gebruik kunnen maken van deze diensten.

T. Esarac

Thomas, je commentaar is correct, echter een kleine nuancering m.b.t. je laatste punt. Je zegt dat door "de andere netwerken geen ondersteuning wordt geboden voor i-mode over GPRS." Het zijn echter niet de netwerken die dat dienen te ondersteunen, maar met name de toestelfabrikanten. Tenminste, wanneer het gaat om het kunnen bekijken van met name de onofficiele i-mode sites. WAP NG/2.0 toestellen zijn gebaseerd op dezelfde xHTML standaard als straks ook i-mode. Dat vergroot het potentieel aan klanten dus. Jouw stelling gaat alleen op voor de officiele i-mode sites die gebruik maken van de billing mogelijkheid die KPN biedt en voor content partners die hun gratis sites afschermen voor niet i-mode toestellen.

Thomas Vergouwen

Klopt, in mijn laatste puntje was ik inderdaad niet helemaal volledig. De 'onofficiële' i-mode sites kunnen inderdaad door iedere gebruiker met een toestel met xHTML ondersteuning worden bekeken (ongeacht of dat over GSM of over GPRS gebeurt) zolang de aanbieder van de officiële site dit niet verhindert.

Marcel Lücht

Of i-mode een succes wordt of niet zal waarschijnlijk aan één doelgroep liggen: de jeugd. Zoals reeds door een aantal personen die eerder op het artikel reageerden is gesteld, is de user-interface van ondergeschikt belang. Ook grote marketingcampagnes zullen het succes van i-mode alleen in de weg staan, daar jongeren graag ZELF iets als cool willen bestempelen in plaats van een (gepercipieerde) moloch als KPN dit voor hen te laten bepalen. Wat i-mode een succes zou kunnen maken is het inspelen op de mogelijkheden die (het pakketgeschakelde) GPRS biedt bovenop het gewone (circuitgeschakelde)GSM net: extra bandbreedte (beperkt) en "always online". Met name dat laatste bied voordelen voor grote groepen jongeren die graag alternatief willen communiceren. Het beschikbaar stellen van diensten als ICQ, MSN Messenger en Yahoo Messenger kan de dienst flink boosten. Als je dan ook nog de reclame laat uitvoeren door ICQ, MSN en Yahoo via hun (Duitstalige en Nederlandstalige) portals, voldoe je aan de voorwaarden om de jeugd zelf de voordelen te laten uitvinden, terwijl je ook nog eens marketingbudget uitspaart. Zorg er in de propositie wel voor dat het kostentechnisch voordeel oplevert voor de doelgroep. i-mode biedt op zich een prettig gestandaardiseerd platform, een wens van juist veel applicatieontwikkelaars die met WAP voor elk toestel (andere schermgrootte!) een apart design/scherm moeten ontwikkelen.Ik heb zelf ooit aan de wieg gestaan van de introductie van o.a. Mobile Gaming diensten, en steevast werden deze twee items als feedback gegeven: leuk maar: te duur en te slecht aangepast aan mijn beeldscherm.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond