Deel dit artikel
-

IBM creëert supercomputer

IBM heeft de opvolger van de BlueGene/L alweer klaar staan. Het nieuwe bakbeest, met een waarde van 133 miljoen dollar, maakt meer dan 1.026 biljard (miljoen keer een miljard) berekeningen per seconde.

Dat meldt de New York Times maandag.

Om een referentiekader te geven: wanneer de hele wereldbevolking, 6 miljard mensen, een rekenmachine ter hand nemen en 24 uur per dag, 7 dagen per week berekeningen uitvoeren, dan nog kost het hun 46 jaar om te doen wat de Roadrunner in 1 dag kan.

De megacomputer, met de toepasselijke naam Roadrunner, is meer dan twee keer zo snel als zijn voorganger, de BlueGene/L.

De Roadrunner is gehuisvest in het Los Alamos National Laboratory in New Mexico. Het bakbeest wordt onder meer ingezet voor het oplossen van militaire onderwerpen die te maken hebben met het verouderingsproces van nucleaire wapens. Ook wordt de computer ingezet om wetenschappelijke klimaatmodellen te onderzoeken.

De computer is gemaakt van processors die oorspronkelijk zijn bedoeld voor video consoles als de PlayStation 3. Hiermee is het mogelijk gemaakt om de petaflopbarrière te doorbreken. Een petaflop staat gelijk aan 1.000 biljoen floating point operations per seconde. Het wachten is nu tot de exaflop- (1 triljoen berekeningen per seconde), de zettaflop-, de yottaflop- en de zeraflopbarrière worden doorbroken.

De petaflopbarrière is eerder doorbroken dan men had verwacht. Oude trucs om de snelheid te verhogen werkten niet meer. De chips van onder meer de PlayStation3 die worden gebruikt hebben de wetenschappers weer op het juiste spoor gebracht.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond