Deel dit artikel
-

IBM zet kwantumcomputer nu ook commercieel in

IBM heeft een nieuw initiatief aangekondigd voor de commerciële toepassing van een universele kwantumcomputer. Daarmee hoopt de onderneming ook het bedrijfsleven te interesseren.

IBM Q is ontworpen om de problemen op te lossen die momenteel nog te complex zijn voor klassieke computersystemen. Wetenschappers zien bijvoorbeeld op het gebied van scheikunde een belangrijke rol weggelegd voor kwantumtechnologie. Voor eenvoudige moleculen zoals cafeïne kan het aantal kwantumtoestanden in het molecuul extreem groot zijn – zelfs zo groot dat de rekenkracht van alle computers die in de toekomst nog gebouwd worden niet genoeg is om tot op een oplossing te kunnen komen.

Kwantumcomputers opereren op een heel ander niveau dan klassieke computers: ze bieden oplossingen voor belangrijke problemen waarin patroonherkenning niet meer volstaat. Bijvoorbeeld omdat er simpelweg geen data beschikbaar zijn, en de vereiste rekenkracht om uit alle mogelijke opties een antwoord te destilleren niet toereikend is.

Vorig jaar stelde IBM al een kwantumcomputer met vijf qubits publiekelijk beschikbaar via de cloud. Sindsdien hebben 40.000 gebruikers uit 100 landen ruim 275.000 kwantumexperimenten uitgevoerd, waaruit tot op heden vijftien onderzoeksrapporten voortvloeiden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond