Deel dit artikel
-

Oettinger en Kamp werken aan versnelling Europese ontwikkeling kwantumtechnologie

Europa moet haar vooraanstaande positie op gebied van kwantumtechnologie vasthouden en de opkomende concurrentie uit Azië en de VS het hoofd bieden. Om dit te bereiken werken Europees Commissaris Oettinger (Digitale Economie en Samenleving) en minister Kamp (Economische Zaken) aan een Quantum Manifesto, een gezamenlijke Europese strategie voor de ontwikkeling van kwantumtechnologie. Dit maakten zij bekend tijdens een bezoek aan onderzoeksinstituut QuTech in Delft.

Oettinger en Kamp nodigen alle betrokken partijen in de wetenschap en industrie uit om bij te dragen aan de ontwikkeling van het Europese Quantum Manifesto. Tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie in de eerste helft van 2016 bespreken de Lidstaten deze strategie.

De afronding van deze bespreking is voorzien tijdens een conferentie op 17 en 18 mei in Amsterdam en de daaropvolgende Raad voor Concurrentiekracht.

Wereldwijd is er een technologie wedloop gaande om de eerste werkende kwantumcomputer te ontwikkelen. Onderzoeksinstituut QuTech in Delft is hierin een koploper. Topwetenschappers werken er samen met internationale high tech bedrijven.

De kwantumcomputer maakt gebruik van de bijzondere eigenschappen van kleine deeltjes, zogeheten kwantumbits. Deze deeltjes kunnen een enorme rekencapaciteit leveren, waardoor snel en efficiënt gigantische hoeveelheden data kunnen worden verwerkt en geanalyseerd. Aanvankelijk zal er vooral worden gerekend aan wetenschappelijke vraagstukken.

Het kabinet investeert de komende tien jaar 146 miljoen euro in het Delftse onderzoek naar kwantumtechnologie. In juni sloot het een overeenkomst met de TU Delft, TNO, NWO en Topsector HTSM. De Amerikaanse chipfabrikant Intel kondigde aan de komende tien jaar in totaal 44 miljoen euro te investeren in QuTech. Ook softwarereus Microsoft steunt QuTech financieel.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond