Deel dit artikel
-

Iens lanceert mobiele applicatie

Restaurantwebsite Iens.nl komt nog voor kerstmis met een locatie-gebaseerde applicatie waarmee je op je mobiele telefoon restaurants in de omgeving kunt selecteren. De dienst werd maandag gepresenteerd tijdens een jubileumfeest in de Amsterdamse eettent Palazzo.

“We zijn de eerste restaurantsite die met zo’n mobiele applicatie komen”, lichtte Bas Lens, manager community development bij Iens, toe op de feestavond ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de website. Hij meldde gemakshalve niet dat concurrent SpecialBite eerder deze maand al samen met KPN een (sms-gebaseerde) mobiele dienst lanceerde.

Ook toonde Lens het vernieuwde design van Iens.nl, dat eveneens snel operationeel zal zijn. “De site ziet er behoorlijk anders uit, maar het traditionele ‘ruitje’ hebben we gehandhaafd. Zonder dat ruitje is het geen Iens.”

De mobiele applicatie werd toegelicht door Marc van Bommel, ceo van Steape. Te zien op een groot scherm in Palazzo was hoe de dienst op een iPhone werkte, maar ook andere mobiele browsers kunnen de app installeren. De dienst is gratis zolang mensen een (gratis) account aanmaken op Iens.nl. Zo niet, dan betaal je er 3 euro voor.

 

Sander Klos is sinds begin dit jaar de ceo van Iens Independent Index, nadat de aandeelhouders besloten dat Boswijk moest terugtreden als directeur. Tegenover Emerce onthulde Klos al in februari iets van zijn plannen: “Aan restaurateurs gaan we middelen bieden om hun presentatie te verbeteren, zoals video, foto’s en doorzoekbare menukaarten. Ook komt er een reserveringsmodule. De site blijft in principe gratis, maar net als bij Hyves komen we met een soort van Gold Membership. Dit lidmaatschap levert extra’s op.”

Boswijk zelf werd in oktober uitgebreid geïnterviewd in de papieren editie van Emerce. Toen zei ze over de aankomende community-aanpak van Iens.nl: “We hebben nu proevers en gebruikers. Iedereen die zich registreert als zodanig kan proever worden. En proevers kunnen ook profielen gaan aanmaken. Maar we zijn nu eerst bezig de site technisch goed in het netwerk te verankeren. Als Iens eenmaal stevig staat, ik denk op de termijn van een jaar, dan rollen we uit naar de rest van Europa.”

Die Europese expansieplannen waren maandagavond nog te prematuur om het er op het jubileumfeest uitgebreid over te hebben. De nieuwe site en de mobiele applicatie moeten echter dit jaar nog het licht zien. Volgens Van Bommel (Steape) is de app medio december waarschijnlijk al klaar, "zodat we het tot aan kerst nog even kunnen finetunen."

(Foto en video: Jeroen Mirck)

Deel dit bericht

8 Reacties

Henk

Dit lijkt me geen echte locatie gebaseerde applicatie. Een LBS-app zou op basis van je actuele locatie laten zien, welke restaurants er in je directe omgeving zitten. Maar dit is zo te zien gewoon de Iens catalogus, waar je doorheen kunt bladeren en een 'bekijk op de kaart' functie bij hebt. Net even wat anders, en net even minder praktisch. Hopelijk passen ze dat nog aan.

Jeroen Mirck

@Henk: Halverwege de video laat Marc van Bommel (van Steape, niet te verwarren met de voetballer) zien dat de applicatie de mogelijkheid biedt om de beste route uit te rekenen van je fysieke locatie richting het restaurant naar keuze. Dat lijkt me toch een locatie-gebaseerde applicatie op basis van de Iens-database.

Jan

@ JeroenJe locatie is geen input voor de keuze van je restaurant (geef mij een restaurant met een waardering van 8+, met een gemiddelde menu-prijs van 35 euro, binnen een straal van 20km van mijn huidige positie), en daarmee is het niet een echte LBS-app. De applicatie 'weet' niet waar je bent. Het bepalen van de beste route is een handige functie, maar volgt pas nadat je zelf gebladerd hebt naar een restaurant zoals Henk aangaf. Beide zoekingangen zijn nuttig (1. de app weet je locatie en dat vormt input voor de zoekresultaten, en 2. je bladert zelf door de lijst met restaurants).

Jeroen Mirck

@Jan: Goed punt. Maar Steape is nog aan het programmeren, dus wie weet lezen ze deze discussie en voegen ze die werkelijk locatie-gebaseerde zoekoptie nog toe…

Hendrik Geertsma

@Jeroen, Als ze die functie willen toevoegen kost het project uiteindelijk minstens het dubbele. Lijkt me niet dus.

Marc van Bommel

Het klopt inderdaad dat wat op het filmpje is getoond geen location based funktionaliteit is. In de uiteindelijke applikatie die met kerst live gaat zit deze funktionaliteit er wel in. Je kunt dan om het dichtstbijzijnde restaurant vragen ten opzichte van je lokatie en ook bijvoorbeeld om het dichtstbijzijnde Italiaanse restaurant (of iedere andere keuken uiteraard). We konden dit helaas in het filmpje nog niet laten zien

Jeroen Mirck

@Marc: Dank voor de nadere toelichting. Ligt het project op schema?

kabouter plof

Jeroen, ooit een bouwer van applicaties horen zeggen dat ze het niet redden binnen de deadline? natuurlijk liggen ze op schema, totdat de deadline voorbij is. dan zijn ze altijd nog op tijd voor de volgende deadline.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond