Deel dit artikel
-

IFA: Smart Home bekend bij 62 procent van de Nederlanders

Steeds meer Nederlanders, inmiddels 62 procent, zijn bekend met Smart Home, een verdubbeling sinds 2015. Ruim twee derde van deze groep bezit tenminste één slim apparaat, zo blijkt uit de Smart Home Monitor 2019 van onderzoeksbureau GfK in samenwerking met de Smart Home Society. Die bedrijven publiceerden de gegevens naar aanleiding van de elektronicabeurs IFA in Berlijn.

De helft van de respondenten beschikt over een ‘slimme televisie’, maar steeds consumenten blijken geïnteresseerd in energie-oplossingen, zoals een slimme thermostaat of energiemeter.

Ook worden steeds entertainmentproducten en slimme verlichting aangeschaft. Van de consumenten die bekend zijn met Smart Home, staat inmiddels bij bijna een vijfde een slimme luidspreker in huis.

De slimme luidsprekers van Google, zoals de Google Home en Google Mini zijn het bekendst (57 procent) en het meest in bezit (15 procent). Op gepaste afstand volgt Amazon met onder andere de Amazon Echo, met een bekendheid van 24 procent. Merken die meer het accent leggen op geluidskwaliteit, zoals Sonos, JBL en Harman, zijn in opkomst.

De Google Assistant heeft enorm aan bekendheid gewonnen en is inmiddels met 63% de bekendste virtuele assistent, een toename van 25 procentpunt in vergelijking met vorig jaar. Google neemt de koppositie over van Apple Siri. Amazon Alexa volgt op de derde plaats, met 27% van de respondenten die de voice assistant noemt. De voorkeur voor stembediening is licht toegenomen, van 16% in 2018 naar 19% dit jaar.

Consumenten willen vooral verlichting, de tv en de thermostaat met hun stem bedienen.

In het algemeen heeft men een voorkeur voor grote elektronica merken, het afgelopen jaar zijn de witgoed merken sterk in opkomst.

Met name hoogopgeleide mannen bezitten Smart Home oplossingen. Een meerderheid heeft een voorkeur om deze producten te laten installeren door een installateur.

De groep consumenten die verwacht binnen twee jaar een volledig slim huis te hebben is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond