Deel dit artikel
-

IKEA Nederland rolt sociale media-strategie uit

IKEA Nederland heeft maandag officieel zijn sociale media-strategie uitgerold als opmaat naar de webwinkel die nog dit jaar moet worden geopend. Sinds de soft launch enkele weken terug ziet het winkelbedrijf dat de conversaties op sociale media vooral gaan over het bezoek aan een IKEA vestiging.

Via Facebook, Twitter, Google+ en YouTube wil het Zweedse woonwarenhuis bezoekers naar eigen zeggen ‘volop nieuws, inspiratie en interactie’ bieden. Elk kanaal heeft zijn eigen doelstelling: Volgers op Twitter zijn als eerste op de hoogte van het laatste nieuws over IKEA. Via Facebook biedt het woonwarenhuis inspiratie ‘om van je huis iets moois te maken’. Op Google+ zal informatie en inspiratie gedeeld worden. En op YouTube plaatst IKEA de nieuwste commercials en video’s van evenementen.

Er is één FTE die zich fulltime met sociale media bezighoudt, zegt woordvoerster Annique van der Valk tegen Emerce. “Wel met ondersteuning van andere afdelingen. We zetten monitoringsystemen in om het sentiment van de reacties te peilen.”

Volgens Van der Valk is niet gekozen voor één specifiek platform. Mogelijk volgen in een later stadium ook andere social-media uitingen. “Pinterest heeft uiteraard onze grootste aandacht.”

De strategie van de Nederlandse vestiging staat los van de ontwikkelingen bij buitenlandse vestigingen, zij het dat ook daar inmiddels via sociale ondersteuning voor de winkelverkoop wordt geboden.

Volgens Mark Ogertschnig, Country Corporate Communication Manager van IKEA Nederland, blijven de woonwarenhuizen weliswaar de belangrijkste plek voor het bieden van inspiratie en persoonlijke dienstverlening, maar kan die ervaring kan via sociale media worden versterkt. Recent lanceerde IKEA gratis Wifi in al haar vestigingen. Klanten kunnen daarmee snel en gemakkelijk navigeren door de nieuwe mobiele website en app van IKEA.

De aanwezigheid van IKEA op sociale media vormt de opmaat naar de aanstaande lancering van de webwinkel in Nederland. Die moet in de tweede helft van dit jaar worden geopend. De komst van de webwinkel heeft even geduurd omdat men een transport- en montagediensten wilde aanbieden. De webwinkel zal in eerste instantie 5900 producten aanbieden, ongeveer de helft van wat in de grote zaken staat.

Volgens Ogertschnig is een webwinkel een logische stap. IKEA is zeventig jaar geleden immers begonnen als postorderbedrijf.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond