Deel dit artikel
-

Ilse botst met Mijn Kind Online

Mijn Kind Online (MKO), een stichting gefinancierd door KPN, heeft het aan de stok gehad met Web-log van Ilse Media. Na een pittige e-mail wisseling koos MKO eieren voor zijn geld en schrapte de naam van de eigenaar van een gewraakte dienst uit een artikel.

De leiding van Web-log.nl vond dat sprake was van een ontoelaatbare schending van de privacy met het noemen van de naam van de ondernemer in een waarschuwing van Mijn Kind Online, ofschoon het om zakelijke informatie gaat. De stichting heeft op haar blog wel links gehandhaafd waarmee de naam van de ondernemer eenvoudig is te achterhalen.

Gisteren op Mijn Kind Online, een succesvol ideëel initiatief van KPN en Ouders Online: "Ons weblog was bijna op zwart gezet…Onder dreiging van sluiting van dit weblog, heb ik enkele veranderingen doorgevoerd in een oud blogbericht. Hierbij de nieuwe versie."

Het betreft een waarschuwing aan kinderen tegen GeldmetjePC.nl. Volgens Justine Pardoen van Mijn Kind Online is zonneklaar dat een volwassene "in één oogopslag ziet wat een gemiddelde puber blijkbaar niet ziet: dit deugt van geen kant."

De bezoeker aan GeldmetjePC.nl wordt gevraagd om de inloggegevens van je MSN-account in te vullen. Met deze data heeft de eigenaar toegang tot de vriendenlijst van degene die zijn gegevens heeft verstrekt. En kan daarmee deze mensen ook ‘spammen’ met de vraag om mee te doen.

Dat meedoen betreft een opgave voor de spaarprogramma’s vanEuroclix of MoneyMiljonair. GeldmetjePC werkt als ‘affiliate’ met deze partijen en ontvangt geld voor het aanbrengen van nieuwe leden. MKO laakt de gehanteerde methode.

In het oorspronkelijke bericht, nu nog te zien via Google cache stond: "Rutger Mooij, de bedenker van dit briljante internet-concept (zoals zovelen zijn dit soort creatieve jongens begonnen als domeinkapers), onderhoudt er zichzelf maar mooi mee."

Ten tijde van het schrijven was op de laatste link het Hyves-profiel van Mooij nog openbaar, inmiddels niet meer, en staat er nog een foto. De eerste link verwijst naar de weblog bij bedrijf Xedoc in Alphen a/d Rijn, van de hand van diezelfde Rutger Mooij.

In de nieuwe versie is de naam van Mooij weggehaald maar staat wel de link nog naar zijn persoonlijke blog en de naam van zijn eigen bedrijf: "De jonge bedenker van dit briljante internet-concept (zoals zovelen zijn dit soort creatieve jongens begonnen als domeinkapers), onderhoudt er zichzelf maar mooi mee."

Vervolgd met: "met zijn bedrijfje Mooij Development haalt hij overigens dezelfde truuk uit met bijvoorbeeld www.geldopstraat.nl, en sinds kort ook in het Duits (ja, je moet die dure autosmaak toch wel ergens mee kunnen bekostigen!) op www.raschgeldverdienen.de."

Pardoen ontving van Web-log.nl na een eerste e-mail wisseling en daarop enige weken radiostilte afgelopen dagen het volgende bericht: "De genoemde persoon ([X, red.] ) heeft geen toestemming gegeven, is geen publiek persoon. Er is geen sprake van publieke informatie, dus belangenafweging. Is er een algemeen belang om de praktijken van [X] aan de orde te stellen op internet ?

Wellicht wel, je kunt zeggen dat het in het belang van m.n. ouders is om te wijzen op de handelwijze van [X]. De vraag is hier (ook volgens de richtlijnen van het College Bescherming Persoonsgegevens) of hetzelfde effect bereikt had kunnen worden zonder de naam van [X] zelf te noemen. Waarschijnlijk wel, volstaan had kunnen worden met het noemen van de website.

Dan kun je zeggen : maar met die website kan ik toch de naam van [X] achterhalen, maar dan had het verweer moeten zijn : we willen dit (terecht) aan de kaak stellen en we hebben redelijk gehandeld door niet de naam zelf van [X] te noemen. Het beste was dan dus wel geweest om te verwijzen naar de website waar de naam van [X] niet inzit (xedoc.blogspot)."

Pardoen vindt dat sprake is van een "…volstrekt belachelijke eis. Dit is geen tiener die per ongeluk iets doet, maar een ondernemer van 28 jaar die bewust van een truc gebruikmaakt ook al doet hij wettelijk niets verkeerd."

Ze slaat Ilse Media nu om de oren op het MKO-blog: "In reactie op een verzoek van een jurist van Web-log.nl en onder dreiging van sluiting van ons weblog, heb ik de verwijzing naar de Hyves-pagina van M. verwijderd. De eigenaar van Mooij Development — wiens naam nu niet meer genoemd mag worden — had protest aangetekend omdat ik onrechtmatig zijn persoonsgegevens openbaar gemaakt zou hebben, waarbij verwijzen naar een Hyves-pagina blijkbaar opgevat wordt als het openbaar maken van persoonsgegevens."

 

Deel dit bericht

5 Reacties

Robert-Reinder Nederhoed

Blijkt weer dat het handig is om je weblog te hosten bij een hoster die in het verleden aangetoond achter haar klanten is gaan staan (denk aan xs4all en Karin Spaink). Dus, MKO, niet zeuren over Ilse; gewoon wegwezen bij web-log en een betrouwbare hoster zoeken. Daarnaast is het opmerkelijk dat "Xedoc vof" niet te vinden is via kvk.nl. Goed zo Emerce; "name and shame" dit soort ethiekloze ondernemers. Net zoals "goede" ondernemers ook worden belicht.

Maurice

Probeer anders bij de KVK maar eens te zoeken op HCR Trading of Mooij Development… ik denk 1 pot nat KVK is ook niet alles… Bij de SIDN vind je soms meer đŸ˜‰

AUUUW

En zijn naam is ook via SIDN openbaar: http://www.sidn.nl/ace.php/c,727,43,,,,Is_de_naam_nog_vrij_.html?lang=NL&uitgebreid=CHECKED&domein=geldopstraat.nl

eigen_schuld_mooij

Meneer mooij lijkt zich zelfs voor te doen als advocaat waarbij hij de naam van een echte advocaat gebruikt (strafbaar). Daarnaast wordt hij flink door het slijk gehaald op http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2008/06/spamhoer_is_boos.html  Er zullen altijd wel mensen zijn als meneer mooij die zonder ethisch besef alles doen om maar een paar centen te verdienen, waaronder het misleiden van pubers. Maar dat hij daarbij wordt geholpen door een jurist van ilse is onvergeeflijk naar mijn mening. Ilse zou beter moeten weten maar kiest voor de makkelijke en verkeerde weg.

Jan

Er bestaan kennelijk wel meer -niet erg positieve- pagina's over Rutger Mooij.Is dit allemaal gelogen?  http://www.scamdetected.com/index.php/Rutger_Mooij

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond