Deel dit artikel
-

Indeed: belangstelling voor techbanen in Nederland explosief toegenomen

De belangstelling voor techbanen in Nederland is explosief toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed. De zoekopdrachten naar banen in de technologiesector zijn met liefst 37 procent gestegen.

De grootste groei vond plaats tussen 2017 en 2018, waarin het aantal zoekopdrachten naar techbanen in Nederland toenam met 34 procent. Tussen 2018 en 2019 was er, echter flink afgeremd, met 2 procent opnieuw sprake van groei.

De spannende economische omstandigheden van 2019 zijn een mogelijke verklaring voor de afgenomen groei. Hoe positiever het economische sentiment, hoe meer bereid men is op zoek te gaan naar een nieuwe werkuitdaging, zegt Indeed. ‘Tegelijkertijd zien we dat werkgevers zich door de krappe arbeidsmarkt steeds meer richten op het behouden van de mensen die al bij hen werken, waardoor werknemers minder zoeken naar andere kansen.’

Nederlands techtalent blijkt niet vaak over landsgrenzen heen te kijken. Negentig procent van de zoekopdrachten is namelijk specifiek gericht op het vinden van een baan in Nederland. Vier procent van de zoekopdrachten richt zich op het eigen continent Europa. Noord-Amerika heeft met vijf procent een iets groter aandeel.

Ons land wekt in vergelijking met andere Europese landen ook weinig interesse uit het buitenland. Negen procent van alle zoekopdrachten naar banen in de Nederlandse tech-sector wordt verricht door mensen buiten Nederland. In een land als Denemarken ligt dat aandeel een stuk hoger met 38 procent. Ook is er voor een Ierland een stuk meer animo vanuit het buitenland. Daar is het aandeel zoekopdrachten uit het buitenland 22 procent.

In België is het aantal zoekopdrachten zelfs met 61 procent toegenomen. Dat is waarschijnlijk te verklaren door toenemende investeringen in de ontwikkeling van de techsector. Alleen in het Verenigd Koninkrijk is het aantal zoekopdrachten tussen 2017 en 2019 met twee procent teruggelopen. Tussen 2018 en 2019 daalde het aantal zoekopdrachten zelfs met vijf procent. De terugloop in zoekopdrachten is mogelijk te verklaren door de politieke onrust rond Brexit.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond