Deel dit artikel
-

ING Bank hoeft geen gegevens aan Brein te verstrekken

De Stichting Brein krijgt van de ING Bank niet de naam en adresgegevens die behoren bij een bankrekeningnummer dat staat vermeld op de website FTD World. Volgens Brein kan via die website illegaal auteursrechtelijk beschermd materiaal worden verkregen. De voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam wijst de vordering af.

Volgens Brein worden via Ftdworld.net auteursrechtelijk beschermde bestanden (zoals boeken, films, muziek, e-books, games en software) aangeboden zonder toestemming van de rechthebbenden. De websites van FTD World worden gehost door een Russische hostingprovider. De domeinnaamhouder van FTD World is een niet bestaande persoon. Wel is een bankrekeningnummer bekend van ING Bank, mogelijk van een katvanger.

BREIN wilde van ING weten welke personen gerechtigd of gevolmachtigd zijn geld van de bankrekening van op te nemen, gegevens van plaatsen en tijdstippen waarop geld van deze bankrekening is opgenomen en de rekeningnummers (met bijhorende rekeninghouders) waarnaar geld van de bankrekening van is overgemaakt. De ING weigerde op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Volgens de rechtbank kan de vordering van Brein alleen worden toegewezen indien voldoende aannemelijk is dat ING Bank onrechtmatig handelt. ING Bank dient zich de privacybelangen van haar klanten aan te trekken. ING Bank heeft volgens de rechter terevht betoogd dat zij niet instrumenteel is bij het plegen van auteursrechtinbreuken door FTD World of het faciliteren hiervan.

Brein kan zich ook niet beroepen op jurisprudentie waarin hostingproviders en/of internet service providers veroordeeld zijn om de persoonsgegevens te verstrekken. De rol van een internet service provider of hostingprovider is wezenlijk anders dan die van een bank. ING Bank verkeert niet in de positie om zich een verantwoord oordeel te (kunnen) vormen over de onrechtmatigheid van piratensites.

Het beroep van Brein op het vonnis van de rechtbank Den Haag van december 2011 in de zaak Brein/Techno Design werpt volgens de rechter ook geen ander licht op deze zaak. Techno Design is bovendien geen bank, maar een zogenaamde payment provider.

De Stichting Brein heeft inmiddels laten weten in hoger beroep te gaan.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond