Deel dit artikel
-

‘Inmiddels weten we wat hype is en wat niet’

Geen winstwaarschuwing, geen massa-ontslagen. Philips had de automatiseerder al enige tijd in de etalage staan, en in het najaar van 2000 hapte het Franse softwarehuis Atos toe. De fusie is nog soepel verlopen ook, zegt Wilbert Kieboom, lid van de Raad van Bestuur van de nieuwe onderneming Atos Origin.

We zijn een half jaar verder. Staan de doelstellingen van de fusie nog overeind?

"We zijn de besprekingen in mei begonnen, in oktober is de deal afgerond. Dus daar zijn we wel tevreden over. Atos zocht naar een meer mondiale aanpak, en wij zijn door de deal niet meer een overnamekandidaat, maar weer een dominante speler. Bovendien sluiten we goed bij elkaar aan; wij zijn goed vertegenwoordigd in manufacturing en high tech, Atos met name in de financiële wereld."

De naam Atos Origin is niet echt verbonden met internet?

"De hele kreet "New Economy" is achterhaald. De meeste van onze klanten hebben uiteindelijk besloten weinig tot niks in handen te geven van jonge bedrijven. Opeens werd geroepen dat ERP dood zou zijn, maar dat vind ik volslagen onzin. Nu heeft iedereen het immers weer over 'extended ERP'. Werken aan de backbone van bedrijven en implementaties blijven gewoon overeind staan."

De resultaten van Origin bleven in 2000 achter bij die van 1999. Komt dat door de opkomst van die vermaledijde 'Nieuwe Economie'?

"Het is een combinatie van factoren. Allereerst was er de millennium-dip; bedrijven namen na de jaarwisseling even wat gas terug, er was een afwachtende houding op het gebied van ERP. Daarnaast hadden ook wij in 2000 last van de Baan-problematiek."

Nog meer factoren?

"Ja, ook de hype rondom het internet heeft bijgedragen aan de mindere resultaten. Maar inmiddels weten we wat hype is en wat niet. Het imago van de markt is weer bijgesteld; bedrijven deinzen bijvoorbeeld niet meer terug voor de implementatie van CRM-systemen."

Was u bang dat het wellicht niet meer goed zou komen met de verschuivende markt?

"Nou, bang niet. We hebben ons gericht op de bestaande klanten. Daar heerste verwarring, want iedereen begon het e-woord te roepen, maar er waren nog maar weinig beproefde applicaties. Wel was het vervelend hoe we overkwamen op nieuwe werknemers; er was immers veel opportunisme in de markt, en het gras was elders al snel groener. Mensen werden gek gemaakt met aandelenplannen, maar die hangen nu als relikwie aan de muur. Mensen kloppen hier weer aan voor werk."

Is het lastig mensen te vinden?

"In tijden dat er wat minder te doen was, hebben we er bewust voor gekozen iedereen binnenboord te houden. Nu onze markt weer aantrekt, plukken we daar de vruchten van. Er moet altijd een verloop van 15 tot 20 procent gecompenseerd worden, maar we hoeven niet te zoeken naar grote groepen nieuwe mensen."

Is Philips nog steeds de belangrijkste klant?

"De omzet vanuit Philips is niet afgenomen, maar door de samengang met Atos is hun aandeel in onze omzet wel verwaterd. Maar het is nog steeds een goede partner en belangrijk aandeelhouder. De helft van onze omzet komt nu overigens van onze 27 grootste klanten, en daar hoort Philips ook bij."

Voor komend jaar verwachten jullie een omzetgroei van ruim tien procent. Is dat reëel?

"Zes maanden geleden was het natuurlijk een piece of cake om zoiets te roepen, maar als je naar de groei in de markt kijkt, is het heel reëel, vind ik. Collega's hebben het over een groei van wel vijftien procent, dus?"

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond