Deel dit artikel
-

InRetail verliest rechtszaak: winkels blijven dicht

Branche-organisatie InRetail heeft het kort geding tegen de Staat verloren. De winkels moeten in principe hun deuren gesloten houden, al is beperkt bezoek toegestaan.

De rechter geeft het OMT gelijk en signaleert een ‘ernstig zorgelijke epidemiologische situatie’. Daardoor is het voorduren van de voor retail zware maatregel proportioneel en evenredig.  Het kabinet dient steeds op basis van de huidige epidemiologische stand van zaken te bezien of ruimte bestaat voor stapsgewijze verdergaande versoepelingen. Het kabinet doet dit ook, getuige het feit dat inmiddels is aangekondigd dat met ingang van 16 maart 2021 de voorwaarden voor winkelen op afspraak in niet-essentiële winkels zijn verruimd.

Inretail houdt vol dat de sluiting weinig tot niets bijdraagt aan een daling van het aantal coronabesmettingen. In ieder geval is volgens INretail het specifieke aandeel van de sluiting in de deze daling niet door de Staat aangetoond. Het aantal ziekenhuisopnames per dag is na de sluiting nauwelijks gedaald en opvallend is volgens INretail dat tijdens de eerste lockdown in maart 2020 niet-essentiële winkels niet gesloten waren en destijds het aantal ziekenhuisopnames desondanks in korte tijd enorm daalde.

Volgens INretail zijn de destijds genomen maatregelen van sluiting van de horeca, het verbod van uitoefening van contactberoepen en sluiting van scholen en buitenschoolse opvang effectiever gebleken dan de huidige winkelsluiting en daarmee van groter belang. Verder acht INretail het aannemelijk dat het aantal besmettingen na de feestdagen ook zonder winkelsluiting zou zijn afgenomen.

De brancheorganisatie, die 15.000 winkels vertegenwoordigt, noemt het vonnis een ‘enorme teleurstelling voor alle winkels die al maanden van veiligheid topprioriteit hebben gemaakt en worstelen om te overleven.’

De versoepelingen van de corona-regels voor winkeliers lijken wel een gunstig effect te hebben.

ING-bank meldt dat de waarde van pintransacties bij winkels flink is gestegen sinds ‘click & collect’ begon op 10 februari.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond