Deel dit artikel
-

Intel legt met Enertel landelijk Wimax-net aan

Het Rotterdamse telecombedrijf richt samen met chipgigant Intel een nieuw bedrijf op en gaat een landelijk dekkend draadloos breedbandig netwerk aanleggen. Beide bedrijven investeren miljoenen in de onderneming Worldmax, dat volgende maand de deuren opent. Nederland is het zevende land waar Intel Capital investeert om de Wimax-ontwikkelingen te bespoedigen.

De investeringstak van Intel investeert zeker 10 miljoen dollar om een meerderheidsbelang in Worldmax te krijgen. Hoeveel Enertel Holding investeert en hoe groot diens belang wordt, houden de bedrijven voor zich. Er zijn vooralsnog geen exit-strategieën besproken.

Met de kapitaalinjectie wil Intel een impuls geven aan de ontwikkeling van Wimax in Nederland. "Binnen drie jaar is heel Nederland afgedekt met Wimax", zegt Enertel-baas Cees Meeuwis tegen Emerce. "Het uiteindelijk doel is mobíele Wimax te kunnen leveren". Dat is een volledig IP-gebaseerd mobiel breedbandig netwerk. Zodra er mobiele telefoons verschijnen met gsm- en Wimax-chips kan de nieuwe technologie het opnemen tegen bijvoorbeeld UMTS.

Meeuwis: "We zijn met de pre-versie van Wimax actief in de 5 grote steden. Daar bedienen we enkele honderden klanten. Met Intel gaan we de officiële versie van Wimax toepassen."

Enertel betaalde ruim 4 miljoen euro voor zijn Wimax-frequentie. Deze is geldig tot december 2015. Het telecombedrijf is eigendom van investeringsbedrijf Greenfield Capital Partners.

Het telecombedrijf gebruikt Wimax nu om buitengebieden via draadloze punt-tot-punt verbindingen te bedienen van breedband internet. Meeuwis wil het toepassingsgebied ambulanter maken, met de voortgang van de techniek. "We gaan nu aan de slag met nomadisch gebruik. Vandaag werk je in de ene stad, morgen in de andere."

Wimax als groothandel

Enertel gaat optreden als Wimax-groothandel. Dat houdt in dat derden tegen betaling mobiele breedbanddiensten kunnen inkopen bij het Rotterdamse bedrijf en die onder eigen vlag doorverkopen. In de gsm-sector heten dat MVNO´s (mobile virtual network operator). AH Mobiel, bijvoorbeeld, koopt haar mobiele diensten en capaciteit bij KPN in.

Het contact tussen Intel en Enertel werd een jaar geleden gelegd. In augustus 2005 hielden ze in de haven van Rotterdam een gezamenlijke publieke demonstratie van Wimax. Er werd een live videoverbinding opgezet tussen San Francisco en een schip in de haven van Rotterdam. Die samenkomst markeerde het begin van de samenwerking die uiteindelijk tot het gezamenlijke bedrijf leidde.

Gisteren maakte Intel ook overeenkomst bekend met Orascom Telecom in Egypte. Intels investeringsbedrijf had reeds belangen in Wimax-bedrijven in Brazilie, Duitsland, Engeland, Mexico en Oostenrijk. De chipfabrikant tracht eigenhandig een markt te creëren voor de chips die ze zelf fabriceert.

Minder bereik in gebouwen

Martijn Lukaart, die eerder zelf getracht heeft een ‘personal broadband provider’ op te zetten, reageert: "Ik zie Intels investering als een goede ontwikkeling. Intel zet de vaart achter Wimax-ontwikkelingen, zoals ze destijds ook deed met de introductie van de Centrino-processor." Dat is de computerchip met wifi-antenne die ervoor zorgde dat alle nieuwe laptops standaard overweg kunnen met wifi. Dat zorgde voor een mondiale groeistuip van de wifi-markt.

"Het mobiele Wimax dat Enertel uiteindelijk voorziet heeft de mogelijkheid de telecommarkt open te breken door de combinatie van mobiel en breedband. Het kan gebruikt worden voor tal van multimediale toepassingen." Lukaart, inmiddels werkzaam als zelfstandig WiMAX consultant, schetst een nadeel van Enertel-Wimax: "De signalen kunnen lastig penetreren in gebouwen. Daardoor is het niet ideaal voor mobiliteit. Een voordeel van de technologie is, dat je diensten helemaal kunt personaliseren. Je kunt per applicatie, per gebruiker de Quality of Service aanpassen. Zo kun je echt 'personal broadband' gaan leveren."

Vorige week werd bekend dat kabelbedrijf Casema de WLL-licentie van Versatel overneemt. Versatel kon niet voldoen aan de uitrolverplichtingen die overheid haar oplegde. Casema gaat met een andere, minder gangbare en goedkopere, frequentie ook buiten haar verzorgingsgebied internet, televisie en telefonie aanbieden. Deze licentie is geldig tot 2008.

Wimax wordt ook wel WLL genoemd. De termen zijn strikt genomen geen synoniemen. Wimax is een verschijningsvorm van WLL.

Deel dit bericht

5 Reacties

Martijn Lukaart

Erwin, nog even een korte reactie om misverstanden te voorkomen of weer uit de wereld te helpen; De vaste en mobiele variant van WiMAX zijn significant verschillend. De frequentieband die Enertel heeft (3,5 Ghz) leent zich uitstekend voor de vaste variant van WiMAX (802.16d-2004). Daar komt bij dat Enertel simpelweg geen volledige mobiliteit mag leveren omdat ze gehouden zijn aan de voorwaarden voor gebruik van hun zgn. WLL frequentie.  Ik denk dan ook dat Enertel vooralsnog, naast hun huidige propostie ook (met hun nieuwe leverancier) wil inzetten op zogenaamd nomadisch gebruik, waarbij het signaal dan echter niet naadloos van basis station naar basis station zal worden overgegeven, maar je de terminal wel kan meenemen. Dit is opzich uiteraard al zeer interessant en een mogelijke bedreiging voor UMTS en haar snellere opvolger HSDPA. Immers wanneer ik m'n laptop gebruik (tzt met Intel's nieuwe WiMAX chip erin), ben ik meestal niet in beweging, tenzij ik in een rijdende trein zit. WLL is overigens een aparte technologie, oorspronkelijk vaak ingezet als alternatief voor vaste lijnen maar inmiddels ingehaald door andere technologieën zoals WiMAX. Ten tijde van de frequentie veiling werd de term WiMAX nog nauwelijks gebruikt, dus vandaar dat deze frequentie banden nog vaak aangeduid worden als zijnde (bestemd voor-) Wireless Local Loop.

Leo Hompus

De 2,5 GHz band waar Casema nu gebruik van maakt gaat in de wereld de standaard frequentie worden voor MOBILE WiMAX. Het heeft daarvoor betere eigenschappen. Mede vanwege de strategie van Intel zal 2,5 GHz de komende jaren dus wel een gangbare frequentie worden.

Olivier

En vandaag neemt KPN Enertel over … zou ze even bellen zou ik zeggen. Staat oa op Nu.nl.

Raymond Garnier

KPN heeft een lege doos gekocht, de waarde en de toekomst zit bij Wimax. Laat die nou net niet in de deal zitten. Greenfield gefeliciteerd. Geniale deal

roy van veen

KPN haalt met de overname van Enertel een heftige wholesale concurrent uit de lucht en daarmee ook een partij die een netwerk heeft waarmee het op het gebied van VOIP zeker een bedreiging voor KPN had kunnen worden. Ben geen fan van KPN, maar dit is zeker een goede defensieve actie.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond