Deel dit artikel
-

Intel schrijft miljard af op Wimax-investering

Intel schrijft een miljard dollar af op Wimax-bedrijf Clearwire. De economische wind zit tegen. De winst van de chipmaker daalde met 90 procent en de omzet met bijna een kwart. De marktleider durft geen verwachtingen uit te spreken.

Rode cijfers schrijft Intel niet, maar de winstdaling is fors. Het nettoresultaat daalde over de drie maanden tot januari 2009 met 90 procent tot 234 miljoen euro. De kwartaalomzet daalde met 23 procent tot 8,2 miljard. Over het hele jaar verkocht Intel voor 37,6 miljard dollar.

Het omzetaandeel van de groep Mobility, die chips voor telefoons en slimme handcomputers maakt, steeg van 38 vorig jaar naar 42 procent in het laatste kwartaal van 2008.

De cijfers van het Amerikaanse bedrijf zijn de eerste druppels in wat vermoedelijk een koude, tumultueuze bui van cijferregens wordt in de komende weken.

Hoe onzeker de markt er voor staat, blijkt uit een terugblik op de zomer van 2008. In september hield Intel er namelijk nog rekening mee dat de omzet in het vierde kwartaal met 3 procent zou stijgen. In oktober, toen de kredietcrisis zich ontspon, stelde de chipmaker die verwachting bij naar een omzetdaling van 12 procent. Vorige week besloot het bedrijf de markt te melden dat de vlag er nóg slechter bij hangt: 23 procent omzetdaling.

De reden daarvoor is dat bedrijven afgelopen kwartaal minder servers en bureaumachines kochten en consumenten stelden de aanschaf van desk- en laptops uit. Een van de weinige groeiende productcategorieën is de netbook, de goedkope mini-laptop. De winstmarges op netbooks echter zijn, vanwege de lage verkoopprijs, niet bijzonder groot.

Voorts besloot Intel een miljard dollar op de waarde van Clearwire af te schrijven. Clearwire is exploitant van mobiele breedbandnetwerken, gebaseerd op Wimax-technologie. De afschrijving betekent dat Intel de groei van de Wimax-markt rooskleuriger en sneller inschatte dan realistisch is. In Nederland is Intel mede-eigenaar van Wimax-bedrijf Worldmax.

Foto: jurvetson (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond