Deel dit artikel
-

Interesse FBI voor technologie Collexis

Het Amerikaanse bedrijf Mitretek Systems heeft de FBI tijdens het onderzoek naar de scherpschutter in Washington technologie van het Nederlandse bedrijf Collexis aanbevolen. Collexis kon misschien helpen met het verwerken van de stortvloed van tips die bij de FBI binnenkwamen.

Collexis heeft technologie waarmee tips die via een telefonische tiplijn binnenkomen automatisch worden omgezet naar tekstbestanden. Vervolgens kan het systeem de tips matchen met bijvoorbeeld opsporingsbevelen, processen-verbaal of daderprofielen.

De Amerikaanse organisatie Mitretek Systems koos Collexis afgelopen september als preferent leverancier van kennismanagement-technologie. Mitretek is een non-profit organisatie die wetenschappelijk onderzoek en systeemontwikkeling doet voor 75 Amerikaanse overheden. Collexis heeft aan de samenwerking met Mitretek onder andere een contract met de National Institutes of Health te danken.

Mitretek bracht Collexis in contact met de FBI. "Op dat moment was in Washington net het tweede slachtoffer gevallen", zegt Peter van Praag, oprichter en CEO van Collexis. "Ze werden overstelpt met tips. Toen hebben ze ons gevraagd of Collexis daar een oplossing voor kon bieden."

Mitretek stelde de FBI voor binnen 48 uur een website online te zetten waarmee de tienduizend tips per dag automatisch konden worden verwerkt. De FBI vond het te kort dag om de technologie van Collexis voor de sniperzaak in te zetten. Collexis gaat de tipssite wel bouwen voor Mitretek.

Collexis bouwt geavanceerde zoeksystemen. De basis van Collexis' technologie werd ontwikkeld op de Erasmus Universiteit in opdracht van de NWO en de GTZ . Collexis kocht de technologie in 1999. Grote klanten zijn onder andere Elsevier Science en Nature. Elsevier heeft ook een aandeel in het bedrijf.

Deel dit bericht

3 Reacties

vc

Ik begrijp uit het artikel dat de FBI de software dus NIET gaat gebruiken. Dit is toch niet weer een voorbeeld van een internet onderneming die kopje onder gaat en nog snel vertwijfeld op allerlei manieren aandacht zoekt. Ik hou de shake-out column in de gaten.

Dave

Wellicht dat ik het dan niet goed lees want Collexis heeft er wel een opdracht uitgesleept. Ze gaan het product tenslotte in opdracht van Mitretek bouwen.

Paul VP

Ik weet niet precies wie wat wel of niet goed leest, maar dit bericht is eigenlijk de moeite van het lezen niet waard. - ik zie ook nergens dat de FBI echt interesse heeft- Collexis is nou niet echt de 'tool' om snel zo'n systeem op te zetten. Juist Collexis vraagt enorm veel handwerk om zo'n systeem in de lucht te krijgen! Dat lukt je echt niet in 48 uur- Iedereen kan met zijn vaste partner zogenaamd een "miljoenencontract" afsluiten. Dat riekt naar Baan-achtige toestanden, Ik ben jouw partner en geef je een opdracht (die ik mag uitvoeren (dus in de leegloop bouw ik voor jouw een gratis pilot die de FBI in ieder geval niet wil hebben))- De butler van de koningin stelt haar product X voor. "Nee!", zegt de koningin. De kranten melden de volgende dag: "Interesse Koninklijk huis voor product van Paul". Dat slaat toch nergens op!?!- Grappig dat die snelle webbouwers er nog niet in geslaagd zijn dit GROTE nieuws op hun EIGEN website te zetten. Daar hebben ze denk ik wel 48 weken voor nodig.- Volgens mij had de politie in de VS de man in kwestie al per ongeluk een keer laten gaan. Ik denk niet dat zo'n patronensysteempje dat had kunnen voorkomen. Nee, ik ben een beetje boos en bedroefd dat zo'n bericht met non-nieuws hier toch geplaatst wordt. Je moet wel heel wanhopig zijn om dan nog een beetje aandacht te trekken. Mij lijkt duidelijk dat er niks verkocht is aan niemand. Mitretek en Collexis flessen de zaak. Als daar ook een patroon in zit…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond