Deel dit artikel
-

Internet-belasting afschaffen?

De discussie woedt al jaren: moeten aankopen via het web belast worden en zo ja, waar? In het land van verkoop of in het land van aankoop? De voorzitter van de Amerikaanse adviescommissie voor e-commerce, gouverneur James Gilmore, stelde deze week voor om simpelweg de internetbelastingen af te schaffen.

Eén van de belangrijke vraagstukken die opgelost dienen te worden om e-commerce een succes te laten worden, is dat van de belastingen. Nadat gesprekken tijdens de WTO-top in Seattle op niets uitliepen, is de discussie nu losgebarsten in de Amerikaanse regering. Plannen om de internetbelastingen in z'n geheel af te schaffen, zijn door de regering Clinton van tafel geveegd.

Hier steken de mensen van Clinton dus een stokje voor. In plaats van afschaffing pleit de regering wel voor versimpeling van het binnenlandse belastingstelsel. Het Amerikaanse model zal veel invloed hebben op toekomstige belastingsystemen in de rest van de wereld.

Gilmore stelde voor om internetbelasting aan de kant te zetten, wat de e-commerce zou kunnen bevorderen. Het zal winkeliers aanmoedigen om in hun winkels internetkiosken neer te zetten, waar de consument dan ook zijn aankoop kan doen om op die manier belasting te ontlopen. Op dit moment is het Amerikaanse systeem te ingewikkeld. Veel staten en steden hebben niet de capaciteit om alle belastingen te verwerken, waardoor de belastingontduiking reusachtig is.

George Bush jr., republikeins presidentskandidaat, stelt voor om de internetbelastingen via Trusted Third Parties te regelen. Door de overheid ingehuurde partijen beslissen dan welke artikelen belast moeten worden, en hoe hoog de belasting moet zijn. Geen goed plan, vindt Grover Norquist, voorzitter van 'Americans for Tax Reform'. 'Dit leidt tot hogere belastingen. Bovendien komt de privacy van consumenten in gevaar, omdat iedere aankoop in de computer van de overheid wordt bijgehouden.'

De reden waarom het belastingstelsel plotseling zo'n hot item is, is overigens minder nobel. Alle presidentskandidaten voor de komende verkiezingen lijken van het onderwerp een topic te maken.

Bron: Mediacentral

Deel dit bericht

3 Reacties

JM

Laten we gewoon niet moeilijk doen, alle belasting op een hoop gooien en een keer per jaar overmaken naar de derde wereld.

Ron Arends

Belastingen afschaffen als men via het Internet iets koopt, lijkt mij onmogelijk. Ik zie het al voor me dat ik bij de autodealer op een i-terminal een auto koop, om op die manier tienduizenden guldens te besparen. Ik wil wel, maar ben bang dat onze "vriend" Vermeend hier anders tegen aan kijkt!

Wouter Durville

Persoonlijk denk ik dat er alleen belasting moet worden geheven op de omzet van internetbedrijven. Die belastingen gaan dan naar het land waar het betreffende bedrijf gevestigd is. Er mag geen importbelasting worden geheven op in het buitenland gekochte produkten. Ja, dit is zeer voordelig voor de US en het zal de handelsbalans van de Europese landen verslechteren. Maar het zal de Europese landen ook stimuleren om werk te maken van hun e-commerce beleid.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond