Deel dit artikel
-

Internet-industrie New York plat

Tal van Newyorkse internetbedrijven waaronder NetLogic, Agency.com and TripleHop, kunnen voorlopig niet aan de slag na de aanslag op het WTC. De kern van de hi-tech industrie van New York, beter bekend als Silicon Alley, omvat het gebied onder de 23ste straat. Ten zuiden van de 14e straat worden geen auto's toegelaten. Bovendien zijn daar de elektriciteit en het gas afgesloten. Sun Microsystems had zelfs twee vloeren in de zuidelijke toren van het WTC. Opvallend is dat alle 340 werknemers de ramp hebben overleefd omdat zij werkten op de 25ste en 26ste verdieping en het gebouw snel konden verlaten.

Ook de New York New Media Association (NYNMA), de belangenorganisatie van de Newyorkse Internet industrie, is maar een paar blokken verwijderd van het World Trade Center aan 55 Broad Street. Samen met een gebouw aan 11 Broadway worden deze kantoren beschouwd als het centrum voor de (elektronische) media-industrie in New York.

Ook in Silicon Valley aan de westkust hebben veel internet- en hi-tech bedrijven dinsdag en woensdag grotendeels stilgelegen. Sommige werknemers mochten thuis blijven, anderen volgden de gebeurtenissen via televisieschermen. Bedrijven die computeronderdelen via de lucht laten vervoeren moesten uitwijken naar het transport via de weg. Ook veel bestellingen van internetbedrijven blijven liggen zolang er nog geen vliegverkeer mogelijk is. Dan Niles, een analist van Lehman Brothers, schat dat bedrijven drie tot vier procent van hun omzet zullen moeten inleveren. September is een van de meest belangrijke maanden voor de computerindustrie.

Het is niet waarschijnlijk dat de hi-tech bedrijven in New York volgende week weer snel aan de slag kunnen. Volgens het telecombedrijf Verizon zijn door de aanslag netwerkfaciliteiten van de New York Stock Exchange en andere bedrijven in Manhattan ernstig beschadigd. "Het kost enorm veel tijd om alles te herstellen", vertelde woordvoerder Larry Rabbin woensdag aan de nieuwsdienst van Ziff Davis.

Inmiddels is bekend dat de ramp in New York het leven heeft gekost van Daniel C. Lewin, oprichter van Akamai Technologies. Hij zat aan boord van American Airlines vlucht 11, de Boeing 767 die zich in de noordelijke toren boorde. Akaimai ontwikkelt technieken om informatie sneller via internet te verspreiden.

Webbureau Agency.com zoekt in New York nog steeds naar zes medewerkers van het kantoor aan Exchange Place, nabij het World Trade Center. Sinds de aanslagen hebben ze niets van zich laten horen, op de site van het bedrijf zijn de namen van de vermisten opgenomen. Een dag eerder was de site van het bedrijf teruggebracht tot een oproep aan alle medewerkers in New York om contact op te nemen met het bedrijf. Toen was er nog onduidelijkheid over een grotere groep medewerkers. Het kantoor van Agency.com is voorlopig niet toegankelijk voor medewerkers van het bedrijf, aangezien het ligt binnen de zone waarin reddingswerkzaamheden gaande zijn.

De Financiële Telegraaf meldt dat het Liberty Plaza gebouw waarin het nieuwe hoofdkantoor van de Nasdaq is ondergebracht, gisteravond gedeeltelijk is ingestort. Het gebouw stond tegenover de Twin Towers van het World Trade Center. Er vielen geen slachtoffers omdat het gebouw meteen na de aanval op het WTC werd ontruimd. Volgens de woordvoerder zal het instorten van het gebouw geen effect hebben op de technische faciliteitendie nodig zijn om te kunnen handelen.

Naschrift:
Alle medewerkers van het kantoor van Agency.com in New York zijn ongedeerd, meldt het bedrijf op 15 september op de website.

Deel dit bericht

6 Reacties

Eric Schouten

Is het dan helemaal niet mogelijk om een bericht of reactie over de rampen in de VS te plaatsen. Ik vind het wel erg koel van emerce.nl overkomen. Business as Usual, lijkt niet gepast. maar ja… Mijn medeleven gaat in ieder geval uit naar iedereen die getroffen is door deze ramp.

freeman

Ik kan het nog steeds niet geloven dat het WTC er helemaal niet meer staat. Het is werkelijk onvoorstelbaar dat dit is gebeurd. Ik leef mee met iedereen die zijn familie of vrienden is verloren. Vreselijk!Ik hoop dat de Emerce, evenals vele andere sites, hieraan morgen (Europese rouwdag) gepaste aandacht aan schenkt.

Eric Schouten

Bedankt Freeman! Stond hier niet nog een reactie trouwens? Ik was het aan het lezen maar kan het niet meer terugvinden. Raar.

H. Vermeijden

Inderdaad stond hier hier nog een reactie van mij die ging over het feit dat ik vind dat er buiten proportioneel dramatisch met de aanslag wordt omgegaan. Dat er in Nederland meer vlaggen half stok hingen dan op 5 mei en dat er zelfs drie minuten stilte wordt gehouden ipv 1 zoals op 5 mei.(hoeveel mensen hebben de vlag halfstok gehangen na de ramp in de Bijlmer, dat is nou precies wat ik bedoel)Verder zei ik dat er dan ook stil moet worden gestaan bij elke aanlag in Israel, Tjetjenië, Rusland en ga zo nog maar even door, die net zo verschrikkelijk en mensonterend zijn. Maar dat komt tegenwoordig niet eens meer op de voorpagina. Dat de Amerikanen diep in hun eer en trots zijn geraakt wil niet zeggen dat wij ons gek moeten laten maken door hun patriotisme en buitensporige propaganda. Waarom hoor je niks over de oorzaak van deze aanslagen? Waarom hoor je er niemand over dat de VS de Taliban zelf aan de macht hebben geholpen om de Russen dwars te zitten?Nogmaals het is verschrikkelijk voor alle betrokkenen en nabestaanden en ook ik zie nog steeds die verschrikkelijke klap maar laten we nu weer gaan stil staan bij problemen waar nog wel wat aan gedaan kan worden zoals de duizenden doden door honger in Afrika of de jaarlijkse overstromingen in Bangladesh.Vanaf nu maar elke dag de vlag halfstok.

Rob Roelofs

Aandacht voor de aanslagen overdreven? Wellicht klinkt het vreemd als ik zeg dat de door H. Vermeijden genoemde gebeurtenissen niet zijn te vergelijken, omdat het allemaal bomaanslagen betreft (Bijlmer uitgezonderd), maar ik dacht dat het wel duidelijk is dat in New York veel meer is opgeblazen dan – met respect – een paar gebouwen en vijfduizend mensenlevens. Frits Bolkestein verwoordde het nog het best: "We are all New Yorkers" Enne, mensen die op vijf mei de vlag half stok hangen, wantrouw ik toch enigszins…

Redactie Emerce

Wij achten het forum van Emerce niet de juiste plek om in algemene zin te discussieren over de aanslagen in Amerika en de politieke, militaire en maatschappelijke gevolgen daarvan. Daarom het verzoek om het debat over dergelijke aspecten van de aanslagen voor te zetten op de forums van bijvoorbeeld {Volkskrant ; http://www.volkskrant.nl/1000225897731.html } of {Trouw ; http://www.trouwpodium.nl/cgi-bin/ubbcgi/forumdisplay.cgi?action=topics&forum=aanval+op+vs&number=56&DaysPrune=1000&LastLogin= }.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond