Deel dit artikel
-

Internetarchieven dagbladen mogelijk gratis

Uitgeverij PCM (Trouw, NRC, Volkskrant) wil het tienjarig contract dat het in 2002 sloot met LexisNexis Benelux openbreken. Dat zegt Rutger van der Wall, directeur van de databank bij De Nieuwe Reporter. Hij voorspelt dat de archieven van Nederlandse dagbladen binnen twee jaar gratis beschikbaar zijn op het internet.

Het uitbaten van de archieven van kranten als Trouw, NRC-Handelsblad en de Volkskrant, valt in de praktijk tegen. Zelfs de New York Times besloot vorig jaar haar online krantenarchief Times Select weer gratis te maken. Betalende gebruikers van het archief waren er nauwelijks. Duitse uitgevers als Der Spiegel Verlag en Axel Springer overwegen dezelfde stap.

Van der Wall, afkomstig van de in 2002 overgenomen PCM databank FactLane, bij De Nieuwe Reporter: ‘Uitgevers doen er beter aan bezoekers van hun sites en digitale archieven aan hun krant, beter nog hun product, te binden door maatwerk. Computergebruikers ontvangen dan pakketten gerichte informatie op grond van gebleken dan wel opgegeven voorkeuren. Interessanter voor adverteerders; lucratiever voor uitgevers."

Trouw, NRC-Handelsblad en De Volkskrant rekenen nu nog 1,15 euro per artikel, maar willen hun content nu samen met LexisNexis op een andere manier ter beschikking stellen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond