Deel dit artikel
-

‘Justitie remt de aanpak van cybercrime’

De internetsector maakt zich zorgen over de praktische invulling van het beleid van het ministerie van Veiligheid en Justitie bij de aanpak van cybercrime. De aanpak van de overheid werkt contraproductief en schaadt het vertrouwen van de burger in de online economie.

Michiel Steltman, directeur van de stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL), is blij met de aandacht die de overheid heeft voor cybercrime. ‘Maar de goede initiatieven worden weer teniet gedaan door beleid dat contraproductief werkt.’

De sector heeft verschillende voorstellen gedaan om cybercrime in samenwerking met het ministerie aan te pakken. Waaronder een voorstel om jihadistische uitingen op internet sneller te kunnen verwijderen. Ook op het gebied van de bewaarplicht denkt DINL actief mee over een oplossing. Het ministerie toont echter weinig belangstelling voor de uitgestoken hand.

Er is onvoldoende oog voor het economisch belang en de bescherming van privacy, volgens DINL. De minister negeert de uitspraak van het Europese Hof en de Raad van State die de bewaarplicht onrechtmatig hebben verklaard. Ook heeft hij geen oog voor duidelijke signalen uit de hele internetsector over de schadelijke effecten van het zogenaamde terughackvoorstel.

Steltman: ‘Hij heeft ook geen interesse in de door coalitiepartner PvdA aangedragen, en naar onze mening hoogstnoodzakelijke modernisering van wettelijke kaders. Als klap op de vuurpijl resulteren zijn plannen voor de nationale politie in het verdwijnen van een landelijk fraude expertisecentrum, dat goede resultaten boekt en juist uitstekend samenwerkt met de sector.’

DINL roept de minister op om zich beter te houden aan zijn eigen Cyber Security Strategie, en het advies van zijn Cyber Security Raad te volgen. Die adviseert om problemen in de online economie aan te pakken door een intensieve samenwerking met het bedrijfsleven en andere stakeholders. Daarnaast adviseren zij de economische groei en bescherming van privacy altijd mee te wegen in het beleid. Verder vindt DINL dat het plan voor de datawet van de PvdA meer serieuze aandacht verdient.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond