Deel dit artikel
-

Kabelaars gaan Video On Demand aanbieden

Zowel UPC als de binnenkort gefuseerde kabelaars Casema, Essent Kabelcom en Multikabel gaan video-on-demand (VOD) diensten aanbieden. Dat maakten beide bedrijven vrijdag bekend op het congres Kabel in de 21ste eeuw in Amsterdam.

UPC start op 16 april met de eerste VOD-dienst voor alle klanten van UPC Digital TV die kijken via de UPC MediaBox.

In Nederland bood UPC al enige tijd 'near video on demand' (NVOD) aan, waarbij een beperkt aantal films bekeken kon worden op vastgestelde tijden. Deze maand begint de kabelaar echter met een aanbod van circa 35 recent verschenen films en een keuze uit 200 films uit een bibliotheek. Daarnaast komt er 250 uur aan tv-programma's en -series beschikbaar via een abonnement (S-VOD), waaronder circa 75 uur met kinderprogramma's als Pieter Post, Teletubbies, Tweenies, Boes en Miffy and Friends. Ook biedt UPC een selectie televisieprogramma's die gratis te bekijken zijn (Free-VOD). Voor de echte blockbusters zullen kijkers per keer moeten betalen.

De VOD-toepassing is al bij circa 500 gebruikers getest. Op 16 april start UPC met VoD in Gelderland en Brabant, een gebied met ongeveer 60.000 digitale tv-klanten. De verdere uitrol in andere regio's verloopt geleidelijk in de daaropvolgende maanden. "Dat heeft te maken met het feit dat we servers in de kopstations gaan plaatsen, zodat we dichter op de consument zitten," zegt algemeen directeur Diederik Karsten. "Voor dit gespecialiseerde karwei hebben we maar een beperkt aantal mensen in huis."

Bernard Dijkhuizen, de vermoedelijk nieuwe directeur van de nieuwe (nog naamloze) kabelgroep, kondigde eveneens een "volledige VOD dienst" aan voor films, muziek, kinderprogramma's, Uitzending Gemist en regionale programma's. Het wordt volgens Dijkhuizen de eerste VOD dienst in Europa op basis van HDTV. Consumenten krijgen een decoder met harde schijf. De dienst zal na de zomer worden geïntroduceerd.

Dijkhuizen maakte ook bekend dat zijn bedrijf van plan is om mobiele telefonie aan te bieden. Het bedrijf volgt daarmee het voorbeeld van UPC, dat al een prepaid pakket heeft via Orange. Met welke partij Dijkhuizen in zee zal gaan is nog niet bekend. Karsten van UPC wil de mobiele diensten gaan uitbreiden, en bijvoorbeeld ook content gaan aanbieden. "Dat is nog niet zo eenvoudig, want er komen auteursrechtelijke aspecten bij kijken."
De mobiele diensten zijn een reactie op DVB-H, oftewel mobiele telefonie, waarmee KPN dit najaar van start wil gaan. Baptiest Coopmans, lid van de raad van bestuur van KPN, vertelde het kabelcongres dat hij een "soepele uitrol" van deze nieuwe dienst verwacht.

 

Deel dit bericht

3 Reacties

NN

Voor mij dus geen internet via de UPC-kabel. Want wie zegt mij dat UPC mij nu niet ineens gaat aanspreken op hetgeen ik misschien wel illegaal download (okee, dat is een contradictio in terminis, maar you get the point) via mijn internetverbinding?

RF

pfff, ooit van Tele2 gehoord (is volgens mij niet HDTV?)? Heb al maanden Video on Demand en Uitzending gemist. Systeem werkt traag, maar verder prima. Alles op n factuur… haha Is alleen een beetje jammer dat de gemiddelde film op IMDB.com niet hoger scoort dan 'n 3…. en wie wil nu een uitzending van Talpa/Tien opnieuw zien? Ned1-2-3 is wel intressant, maar ook niet alles staat erop (bij Tele2 althans)…

Ron

Casema Digitaal had al in 1999 / 2000 een vorm van video on demand met bestellen met je afstandsbediening, incasseren van kosten per gehuurde film en diverse starttijden (dus niet helemaal on-demand maar bijna). Iets wat na een jaar of 2 vervangen is door Canal + en een soort filmkanaal omdat het niet rendabel was. Voor Filmkanaal en Canal + moest extra betaald worden. 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond