Deel dit artikel
-

Kabinetonline kondigt slotbijeenkomst aan

Het Kabinetonline, "een open alternatief voor het politieke debat", houdt maandag 29 oktober zijn laatste bijeenkomst. Ter gelegenheid hiervan wordt de Eerste Nota Virtuele Ordening aangeboden aan Staatssecretaris Rick van der Ploeg van OC&W.

Het kabinetonline is een jaar geleden opgezet op initiatief van Van der Ploeg. De bedoeling was om een denktank te vormen, waarin wezenlijk werd nagedacht over de rol die de overheid in het ICT-tijdperk moest gaan spelen. Via maandelijkse online kabinetszittingen werd het kabinet een platform waar iedere geinteresseerde aan kon deelnemen.

De vijftien kabinetsleden zijn afkomstig uit het bedrijfsleven, de overheid en de vrije sector. Hoewel het eindrapport pas over twee weken het daglicht ziet, is wel bekend welke beleidsterreinen aan bod zullen komen. Het zijn zaken als privacywetgeving, informatierecht voor medische patiënten, digitale paspoorten, transparantie van overheidsinformatie en de invloed van ICT op de fysiek infrastructuur.

Deel dit bericht

8 Reacties

Jan Maasland

Het lijkt mij prima dat dit gesubsidieerde borrelnetwerkje wordt opgeheven.

Stefan

Als 'gesubsidieerd borrelnetwerkje' is het wellicht prima dat het wordt opgeheven, maar als initiatief niet. Ondanks alle failisementen en aandeel kelderingen, stijgt het gebruik van electronische media nog altijd exponentieel. Het is een feit dat electronische media de samenleving van morgen structureel veranderd. De snelheid waarmee bovenstaande gebeurt vereist bijvoorbeeld een snelle aanpassing op wetgeving, of een intensieve vorm van voorlichting. Ondanks het Ministerie van Economische Zaken goed inspeelt op alle 'e-business' ontwikkelingen, laat de terughoudendheid van het nederlandse poldermodel veel kansen liggen. Nederland heeft een denktank nodig, wellicht in andere vorm!

Juriaan Pinkse

Ik ben het helemaal met Stefan eens, Nederland heeft inderdaad een denktank nodig. En er is ongelofelijk veel kennis aanwezig in het Nederlandse bedrijfsleven, dus ik zou zeggen gebruik die kennis, en zorg dat je als geheel, overheid en bedrijfsleven, er samen sterker uitkomt.

Daan de Leeuw

Stefan, wat bedoel je met: "Ondanks het Ministerie van Economische Zaken goed inspeelt op alle 'e-business' ontwikkelingen, laat de terughoudendheid van het nederlandse poldermodel veel kansen liggen". Ik snap niets van die zin. Waarom vindt je dat EZ goed inspeelt op e-business ontwikkelingen en wie laten er veel kansen liggen en waarom. En zou het effect zijn van een nieuw borrelclubje op het "missen" van kansen.

Stefan

Hai Daan, Ter verduidelijking op de vaagheid en luchtigheid van mijn bij-elkaar-geraapte combinatie van zinnen.. Ik ben van mening dat het Ministerie van Economische Zaken leuk inspeelt op de mogelijkheden van nieuwe communicatie technologie. Het stimuleringsproject 'Force'(uitgevoerd door het innovatienetwerk voor ondernemers, Syntens) is een goed voorbeeld. Het poldermodel vind ik een resultaat van de nederlandse 'drang' om altijd een compromis te zoeken. Deze gulden middenweg wordt wat mij betreft gekenmerkt door terughoudendheid tegenover nieuwe technologieën. Tegen de tijd dat de nederlandse overheid daadwerkelijk een technologie of een nieuwe manier van zakendoen actief stimuleert (financieel of door middel van kennis), rennen anderen er al mee weg. Een borrelnetwerk zie ik niet zo zitten, maar een kleine club professionals, die snelheid boekt in voorlichting en een gunstig ondernemersklimaat kweekt is wat mij betreft welkom.

Sanderijn Cels

Ter voorkoming van misverstanden: het is niet zo dat het kabinetonline er plots mee op houdt, het was gepland als eenjarig project. Op 29 oktober presenteren we de Eerste Nota Virtuele Ordening. Het lijkt me logischer om pas na het lezen ervan te concluderen of het al dan niet goed is dat 'de stekker uit het borrelclubje' wordt getrokken of niet. Van harte welkom dus om 20:00 uur in Felix Meritis in Amsterdam. Sanderijn Celskabinetonline

Stefan

Prima! Ik zal er zeker bij zijn. Ben erg benieuwd.

Friso

Stefan, je schrijft "Tegen de tijd dat de nederlandse overheid daadwerkelijk een technologie of een nieuwe manier van zakendoen actief stimuleert […] rennen anderen er al mee weg." Precies. Dus dan hoef je niets meer te stimuleren. Internet is groot geworden zonder de Nederlandse overheid. De latere stimulering heeft vooral geleid tot bedrijfjes die het zonder subsidie niet kunnen redden en die dus inmiddels ook weer over de kop zijn. Terecht zegt EZ dan ook: "EZ geeft advies." Laat het daar alsjeblieft bij blijven, het is al erg genoeg dat EZ hiermee de IT-consultancy brood uit de mond stoot.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond