Deel dit artikel
-

KaZaA blokkeert downloaden filesharing-software

update Auteursrechtenwaakhond Buma/Stemra heeft een einde gemaakt aan zijn coulante houding ten aanzien van peer-to-peer dienst KaZaA. Het bedrijf moet per dag de dwangsom van 100.000 gulden betalen die in november door de rechter was opgelegd. KaZaA heeft de toegang tot de filesharing-software op zijn website daarop geblokkeerd.

Volgens advocaat Christiaan Alberdingk Thijm volgt de maatregel op een executiegeschil dat gisteren voor de rechtbank in Amsterdam diende. KaZaA had die aangevraagd omdat het bedrijf de gerechtelijke uitspraak van 29 november anders interpreteert dan Buma/Stemra. Alberdingk Thijm: "Buma wil dat KaZaA zodanige maatregelen neemt dat met de aangeboden software de auteurswet niet langer wordt overtreden. De partijen zijn verdeeld over wat die maatregelen zijn. We hebben daarom de rechter gevraagd zijn uitspraak nog eens uit te leggen."

Deze doet pas op 31 januari uitspraak, maar inmiddels eist Buma per dag 100.000 gulden voor de overtreding van de auteurswet. "Hangende de uitspraak bevindt KaZaA zich in de onmogelijkheid wat te doen. Daarom hebben we besloten om tot 31 januari de meest vergaande maatregel te treffen." Bestaande gebruikers van de software van KaZaA hoeven zich niet ongerust te maken. Hun filesharing-activiteiten kunnen gewoon doorgaan, aldus Alberdingk Thijm.

De stap van Buma/Stemra heeft geen gevolgen voor de onderhandelingen met KaZaA, aldus Alberdingk Thijm. Beide partijen zouden nog in gesprek zijn over een wereldwijde licentie voor het aanbieden van streaming-media muziekbestanden.

George Knops van Buma/Stemra laat in een reactie weten dat er momenteel geen onderhandelingen met KaZaA plaatsvinden. "Er ligt nu een voorstel bij KaZaA. Het initiatief ligt nu bij hen", aldus Knops. Hij zei verder al enige tijd terug een deadline van 17 januari met KaZaA te zijn overeengekomen. Als er geen overeestemming was bereikt over de licentie, zou Buma/Stemra de dwangsom gestand doen.

Deel dit bericht

7 Reacties

Jos

Gelukkig werkt MusicCity precies hetzelfde.

Maarten

het probleem zal zich ten eerste altijd verplaatsen. Maar ik ben benieuwd wanneer er een anoniem peer to peer programmaatje wordt gemaakt en wordt verspreid, zodat niemand aansprakelijk is voor het overtreden van de copyrights.

radja

Er zijn al volledig anonieme filsharing programmatjes. Zoek maar eens naar gnutella. En dat krijg je dus echt niet weg. Gelukkig niet, want tegen mensen zeggen dat ze niet mogen delen (want filesharing is delen.. niet stelen) is wel heel erg asociaal.

Gosse AdB

Beetje vreemd….. "Laatst las ik een bijzonder interessant artikel in een tijdschrift. Wellicht zou het ook voor enkele vrienden een aardig discussie punt vormen. Omdat ik het tijdschrift in Albert Heijn kocht, heb ik het op de Xerox in deze winkel tien maal gekopiëerd. De volgende dag bleek echter dat Buma/Stemra de kopieer-machine in beslag had genomen. Paniek in deze Albert Heijn vestiging èn bij Ahold! Iedere werkende kopieer machine in een AH-winkel zou zomaar 100.000 gulden per dag kunnen gaan kosten. 's Avonds las ik in het NRC dat Xerox gedaagd was door Buma/Stemra in een proces wegens het overtreden van de auteurswet. De volgende dag heeft Xerox alle copiers in de gehele wereld opgehaald om verdere juridische stappen met de bijbehorende kosten te voorkomen. Albert Heijn heeft in een bliksem-actie vanavond alle kopieer-machines voorzien van een braakvrij hangslot met alarm." <b>Zweetend werd ik wakker…. Het bleek slechts om een 'executiegeschil' te gaan…..</b> Peinzend zat ik vanmorgen achter mijn cappucino. Wat is nu het verschil tussen de oude en de nieuwe wereld? <I>'Search & Replace' </I>Albert Heijn en Xerox in bovenstaande droom volstrekt willekeurig door Napster, KaZaA, Gnutella, Canon & Océ, en zie de onzin van de strijd tegen e-sharing. Het is slechts een vervolg van het al veel langer bestaande p-sharing (Paper-Sharing). In mijn opinie is onze wereld gediend met het uitwisselen van informatie. Of het nu om een sequentie van tonen (muziek) gaat of om een paar brute cijfers of grafieken, uitwisseling van informatie blijft een hoeksteen van de toekomst. BUMA/Stemra probeert een juridische blokkade op te werpen tegen uitwisseling van informatie. Wie legitimeerd en authoriseerd Buma/Stemra echter? Enfin. Het gaat om geld, geld, veel nieuw geld. En dat is een beetje vreemd, maar wel lekker….. Gosse AdB

Maarten

Hoe kom je erbij dat Gnutella vooledig anoniem is?www.gnutella.com zegt al genoeg.

Frank Braton

Er is al jaren een shareprogramma dat al gebruikt werd voordat er Internet was, je belt op elkaar in. Dat is verfijnd voor Internet. Uiteindelijk zal iedereen hiervoor kiezen als alle andere mogelijkheden zijn uitgeput, dan is er geen stoppen meer aan. Peer-to-peer kun je namelijk niet stoppen! Met alle acties tegen napster en nu weer kazaa bereikt men alleen maar het tegenovergestelde. Er wordt over geschreven en gepraat en daardoor groeit de markt. Alternatief is vrij laten, doen we met de drugs toch ook hier? Wees wel. Muziek wordt enorm beschermt, artiesten en producers wonen in paleizen en cd's zijn extreem duur. Als een artiest zijn hobby wil uitoefenen (dat zeggen ze althans vaak) waarom moeten we er dan zo veel voor betalen? Gewoon vrij geven en de echte artiesten blijven over, denk maar niet dat Anastacia of Usher dan geen muziek meer maken, misschien wordt het zelfs wel beter dan ooit. Dan moet je echt keer op keer en goede plaat uitbrengen. De echte fans kopen in een dergelijke 'overlevingsmarkt' echt wel de originele cd om hun ster te sponsoren. Drugs en drank is vrij. Nu de muziek nog.Rock and Roll.

Bebopper

Haal de dingen nu niet door elkaar… het programma KaZaA kan niet meer van de officiële website gedownload worden… ehm en er zijn natuurlijk geen mirrors van ;-) Het netwerk draait dus nog gewoon zonder problemen, en met KaZaA (als je het al hebt) en andere (nog wel officieel te downloaden) filesharing progjes zoals Morpheus kun je er dan ook nog gewoon gebruik van maken (en OOK van KaZaA users downloaden). De nieuwe Morpheus versie 2.0 gaat zelfs koppelen met het Gnutella netwerk… word het nog leuker. Verder geen centrale servers maar supernodes die kunnen wisselen. Is allemaal nog niet zo makkelijk te stoppen hoor. Niet vergelijkbaar met Napster in ieder geval.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond