Deel dit artikel
-

Kleine kabelaars willen drastische verlaging thuiskopieheffing

NLConnect, de branchevereniging van kleine kabelaars, pleit voor een drastische verlaging van de heffing en de tarieven van de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT). Die heeft de hoogte van de nieuwe tarieven voor de thuiskopieheffing vastgesteld voor de periode van 2018 tot en met 2020.

De enorme verschuiving die gaande is in het mediagebruik komt volgens NLConnect niet tot uiting in de herijking van de thuiskopieheffing. Consumenten gebruiken steeds vaker streamingdiensten en maken als gevolg daarvan steeds minder thuiskopieën. Elke minuut die wordt geluisterd via Spotify of gekeken via Netflix wordt niet meer geconsumeerd via een privékopie op een traditionele drager.

Het bedrag dat Stichting de Thuiskopie ophaalt vanuit de heffing ligt onveranderd op ruim 30 miljoen euro. Volgens NLConnect is dat in strijd met de motie Oosenbrug Van Wijngaarden uit december 2014, waarin de Kamer aangaf de mening te zijn toegedaan ‘dat de thuiskopieheffing kan dalen, wanneer nieuw mediagebruik leidt tot minder thuiskopieën’

In Nederland is het toegestaan om voor eigen oefening, studie of gebruik kopieën te maken van auteursrechtelijk en nabuurrechtelijk beschermde werken. Voor deze exceptie is wettelijk een billijke vergoeding verschuldigd aan de auteurs en andere rechthebbenden van deze werken: de thuiskopievergoeding. De hoogte van de vergoeding houdt verband met de schade die wordt geleden als gevolg van het thuiskopiëren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond