Deel dit artikel
-

Staat schikt voor 33,5 miljoen euro met Stichting Thuiskopie

De Staat en Stichting de Thuiskopie hebben hun geschil beëindigd over de hoogte van de thuiskopieheffing in de jaren 2007-2012. Zij zijn het eens geworden over een door de Staat te betalen schadevergoeding van 33,5 miljoen euro aan Stichting de Thuiskopie.

De schadevergoeding zal via de verdelingsorganisaties ten goede komen aan de rechthebbenden: aan auteurs zoals componisten, scenarioschrijvers, tekstdichters, fotografen, journalisten, beeldend kunstenaars en regisseurs, maar ook aan omroepen en audio- en audiovisuele producenten die aanspraak op een thuiskopievergoeding kunnen maken.

In mei 2009 is Stichting de Thuiskopie een procedure gestart tegen de Staat omdat die besloot de thuiskopievergoeding op 1 mei 2007 te bevriezen. Volgens Stichting de Thuiskopie was de regelgeving inzake thuiskopieën in de periode 2007-2012 onrechtmatig omdat daarin alleen werd geheven over cd’s en dvd’s, en niet over andere appararen waarmee thuiskopieën gemaakt werden, zoals Mp3-spelers en hardeschrijfrecorders. De opbrengsten uit de heffingen waren daardoor volgens Stichting de Thuiskopie te laag om te kunnen gelden als ‘billijke vergoeding’.

Na het arrest van de De Hoge Raad zijn de Staat en de Stichting de Thuiskopie de schikkingsonderhandelingen gestart. Eerder schikte de Staat ook al voor 10 miljoen euro met NORMA, de belangenorganisatie voor kunstenaars en artiesten. NORMA had in 2008 samen met de vakbond FNV KIEM een bodemprocedure gestart tegen de Staat, nadat het toenmalige kabinet-Balkenende had besloten om de thuiskopieheffing te bevriezen.

In 2013 is een nieuw thuiskopiestelsel in werking getreden, waarin allerlei apparaten worden belast die gebruikt worden voor thuiskopiëren, zoals Mp3-spelers, mobiele telefoons met een Mp3-functie, pc’s, laptops en tablets.

Met ingang van 1 januari 2015 wordt het stelsel opnieuw aangepast naar aanleiding van onder meer enkele recente uitspraken van het Hof van Justitie van de Europese Unie.

 

Deel dit bericht

2 Reacties

Z.Eur

En van elke euro zal wederom slechts weer een paar euro cent naar de werkelijke rechthebbende gaan binnen hopelijk een paar jaar nadat de overheid de zak met centjes betaald heeft.
De rest wordt vrolijk stuk geslagen op achterlijke salarissen voor mislukte managers en op een nieuw interieur. Mits men nog wat terug ziet na het spelen met aandelen, opties en derivaten.

De overheid zou dit soort parasitaire nep-stichtingen moeten opdoeken en het door het reeds bestaande leger van ambtenaren zelf moeten innen en verdelen.

Floris

Zo is het maar net

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond