Deel dit artikel
-

Koenders lanceert Internationale Cyberstrategie

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft vandaag een Internationale Cyberstrategie naar de Tweede Kamer gestuurd. Koenders wil een verbond smeden met landen, internationale organisaties, de IT-gemeenschap, academici en maatschappelijke organisaties.

In de Internationale Cyberstrategie maakt het kabinet zich hard op zes terreinen: economische groei en ontwikkeling van het internet, effectieve internetgovernance, verdere versterking van cybersecurity, bestrijding van cybercrime, internationale vrede, veiligheid en stabiliteit en rechten en internetvrijheid.

Moderne dreigingen laten zich weinig gelegen liggen aan grenzen of dijken. Interne en externe veiligheid zijn steeds minder goed van elkaar te scheiden. Dit geldt vooral voor het cyberdomein. Wat daar gebeurt, raakt direct aan onze eigen veiligheid en welvaart.

Koenders is vandaag bij de presentatie van de Tallinn Manual 2.0 in Den Haag. Dit handboek, geschreven door een internationale groep vooraanstaande juristen, doet uit de doeken hoe je het internationaal recht kan toepassen bij cyberoperaties.

De minister schreef het voorwoord voor de Talinn Manual 2.0.’Veel regels stammen nog van voor het bestaan van cyberoperaties, maar hackers met slechte bedoelingen en de wijde verspreiding van nepnieuws zijn nu dagelijkse realiteit. Duidelijkheid over de regels om hiertegen op te treden is nu broodnodig.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond