Deel dit artikel
-

Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) overweegt stappen tegen Uber; inspectie treedt hard op tegen ‘snorders’

Branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), die het Nederlandse taxivervoer vertegenwoordigt, zal juridische stappen ondernemen tegen Uber als die met particuliere chauffeurs taxiritten gaat verzorgen. Dat zegt een woordvoerster tegen Emerce. Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport is Uber gehouden aan de huidige wetgeving. Snorders worden hard aangepakt.

Het Amerikaanse bedrijf begint vandaag een proef waarbij Amsterdammers met particuliere chauffeurs kunnen meerijden, voor de helft van de prijs van een normale taxi. Formeel is dat niet toegestaan.

In Het Parool spreek directeur Richard van der Veen van taxicentrale TCA dan ook van een ‘verwerpelijke publiciteitsstunt’. ‘Ze draaien het publiek een rad voor ogen, want dit voorstel is natuurlijk onhaalbaar. Wij verwelkomen iedere concurrentie, mits ze zich houden aan de wet- en regelgeving. Deze chauffeurs zijn gewoon illegale snorders.’

Uber hoopt dat met de herziening van de taxiwetgeving later dit jaar ruimte zal komen voor ‘innovatieve concepten’. Volgens de KNV wordt de wet dit najaar inderdaad geëvalueerd, maar niet per definitie aangepast. “We wetgeving is democratisch vernieuwd in 2010 en voldoet in onze ogen aan alle eisen. We zien dan ook niet in waarom dat zou moeten worden veranderd door een bedrijf dat met geld van Google de markt wil openbreken.” Een rechtszaak komt er alleen als er door de overheid niet wordt opgetreden.

Volgens woordvoerder Bas Bruijn van de Gemeente Amsterdam is er in geval geen tijdelijke vergunning aan Uber verleend. “Wij hoorden dit ook pas vanochtend. Er wordt ook gesuggereerd dat Uber contact met de overheid hierover zou hebben. In elk geval niet met ons.”

Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport moeten de chauffeurs van Uber zich houden aan dezelfde regels als reguliere straattaxi’s. ILT gaat ‘streng handhaven zoals we dat nu met snorders ook doen’. Snorders die bij de ILT tegen de lamp lopen kunnen een Last onder dwangsom of een proces verbaal verwachten. “Innovatieve ontwikkelingen, zoals de taxidiensten van Uber, worden meegenomen in de evaluatie van de Taxiwet. Of die leidt tot veranderingen in de wet- en regelgeving moet blijken uit de evaluatie zelf”, zegt woordvoerster Elif Bagci.

Woordvoerder Matthijs van Meersveld van Uber zegt dat het bedrijf vandaag gewoon begonnen is en eventuele rechtszaken met vertrouwen tegemoet ziet. Meerijden via een app kan een goede aanvulling zijn op het openbaar vervoer. “Zowel minister Kamp als Neelie Kroes staat positief tegenover dit soort initiatieven.”

Inmiddels heeft ook de Nederlandse taxi-startup Tinker gereageerd op de proef met uberPOP, zoals de nieuwe dienst heet. Tinker rijdt nu al voor een lagere prijs van en naar Schiphol dan uberPOP. “Wij zijn niet alleen meer dan de helft goedkoper dan uberPOP, bij Tinker word je gehaald en gebracht in een kwaliteitstaxi die je evengoed kunt delen met anderen’, aldus Gerben Abbink, commercieel directeur van Tinker.

 

Deel dit bericht

4 Reacties

van Deurzen

Enneh als UberPOP snorders oplevert, zijn dan alle carpoolers ook schuldig aan dit snorder-zijn. Een overheid die heel Nederland voorziet van carpoolplaatsen en dat is dan gesubsidieerde snorderdom?! Enneh GreenWheels and Car2Go dan op een bepaalde manier toch ook (ook al zonder chauffeur)?

Laat die taxibranche eens beginnen met:
– minder louche overkomst (ook al zijn er meer dan voldoende zeer nette chauffeurs – het beeld van de verdervers heerst);
– kosten omlaag (waarom betaal ik voor een ritje van nog geen 6km naar het station 15 euro??????);
– niet perse alles in dure grote wagens, wat is er mis met een middenklasser??

Joost Boers

Er zijn ook online carpool-initiatieven als Toogether die via een app werken. Je rijdt daarmee niet samen op basis van het ‘checken’ van een bestuurder, maar op basis van routes die al bekend zijn en die matcht. Ligt inderdaad dichtbij UberPOP, hoe zit het daarmee?

Milco Linssen

Je kan het ook zelf regelen! Of wellicht beter; deze actie gaat de leden alleen maar geld kosten.

EVDP

Zo innovatief is Uber niet. De taxi branche loopt hopeloos achter en dus val je op.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond