Deel dit artikel
-

Koninklijke Bieb digitaliseert 45 jaar radionieuws

De Koninklijke Bibliotheek heeft een halve eeuw radiobulletins gedigitaliseerd. Het gaat om uitgetypte presentatieteksten van ANP-nieuwsberichten die tussen 1937 en 1984 werden uitgezonden. De teksten zijn via het web toegankelijk gemaakt.

De Koninklijke bibliotheek in Den Haag heeft anderhalf miljoen radiobulletins gedigitaliseerd en via internet toegankelijk gemaakt. Het gaat om uitgetypte presentatieteksten van ANP-bulletins die tussen 1937 en 1984 op de radio zijn uitgezonden.

De originele vellen papier zijn gescand door Strata Preservation (dat inmiddels is overgenomen door KMM Groep). Een team van de Koninklijke Bibliotheek heeft via een webportaal de informatie beschikbaar gemaakt voor het publiek. De totale projectkosten komen uit op een half miljoen euro.

Overschrijven

Projectleider Edwin Klijn benadrukt dat de originele presentatieteksten erg waardevol zijn omdat er in de meeste gevallen geen audiofragmenten zijn bewaard van de nieuwsuitzendingen uit het verleden. Alleen bij grote gebeurtenissen zoals de watersnoodramp en de moord op president Kennedy zijn geluidsbanden gearchiveerd.

In het verleden vond nauwelijks archivering plaats, bij de dagelijkse nieuwsproductie werden geluidsbanden vaak overschreven uit kostenoverwegingen.

Deel dit bericht

1 Reactie

danny

Een zeer leuk project waar ik met plezier aan gewerkt heb in een klein team bij strata preservation.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond