Deel dit artikel
-

Kort geding sites openbare veilingen

Twee zoeksites voor openbare executieverkopen van onroerend goed staan maandag voor de rechter. Veilingnotaris.nl beschuldigt Openbareverkopen.nl van kopiëren van gegevens en foto’s.

De wereld van de openbare verkopen krijgt zijn eigen Jaap.nl-zaak: maandag daagt Veilingnotaris.nl uit Beneden-Leeuwen in kort geding concurrent Openbareverkopen.nl uit Enschede voor de rechter. Aanleiding voor het conflict tussen beide sites, die allebei notariële gegevens over openbare executieverkopen publiceren, is net als bij Jaap.nl het auteursrecht rond het overnemen van gegevens.

Volgens oprichter Stef van Dinter van Veilingnotaris.nl werden gegevens van zijn site volledig gekopieerd door Openbareverkopen.nl. "Ze kopieerden alles, ook foto’s. We vonden dat dit te ver gaat en hebben Openbareverkopen.nl gesommeerd ermee te stoppen. Maar ze gingen er mee door. Als ze een klein deel overnemen met een verwijzing naar ons vind ik het best, maar dat deden ze niet," aldus Van Dinter tegen Emerce.

Schadevergoeding

Het kort geding dient maandag voor de rechtbank in Almelo. Naast het stoppen met het kopiëren van gegevens eist Veilingnotaris ook een schadevergoeding. Luuk Beudeker van Openbareverkopen.nl wil tegenover Emerce niet te veel vooruitlopen op de rechtszaak, die hem wel heeft verbaasd. "Het is aan de rechter om hier over te oordelen."

Beudeker: "Wij willen als Openbareverkopen.nl meer transparantie in de soms schimmige markt van openbare verkopen. Hoe rottig het ook klinkt: als iemand gedwongen is tot een openbare verkoop, dan is die persoon of organisatie gebaat bij een zo hoog mogelijke opbrengst."

Overeenkomst en verschil met Jaap

Beudeker van Openbareverkopen.nl ziet een overeenkomst met de rechtszaken van makelaars tegen huizenzoeksite Jaap.nl: "Een commerciele monopolist krijgt er een concurrent bij." Beudeker pleit voor een transparante markt. "Het op slot houden van de markt of beperken van informatie is in niemands belang."

Volgens Van Dinter verschilt de zaak van Jaap.nl, omdat bij gewone verkopen huiseigenaren niet genoeg publiciteit willen hebben voor hun woning, terwijl openbare verkopen meestal verplicht op last van de bank plaatsvinden. "Dat betekent dat je uiterst zorgvuldig moet omgaan met de zorg- en informatieplicht. Alle informatie moet kloppen. Dat is in het belang van de debiteur."

Het stoort het Van Dinter dat zijn rivaal mogelijke wijzigingen niet altijd meeneemt. "Notarissen kunnen bij ons zelf inloggen en op elk moment de gegevens updaten. Openbareverkopen.nl kan dus niet garanderen dat de gegevens die ze overnemen steeds kloppen."

Belastingdienst

Volgens Beudeker kunnen betrokkenen bezwaar maken tegen een publicatie, waarna hij het van de site haalt. Veilingen die al zijn geweest worden automatisch van de site verwijderd, stelt hij.

Ook de Belastingdienst, kantoor Oost, is sinds afgelopen najaar actief met het plaatsen van veilingen op Openbareverkopen.nl. Die site bestaat sinds vorig jaar zomer. Veilingnotaris.nl ging al in 2004 in de lucht.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond