Deel dit artikel
-

KPN met nieuwe amateurvideosite

KPN komt in december met een nieuwe videosite. De site is de opvolger van Shoobidoo, een site die eind vorig jaar werd gelanceerd. De nieuwe site, waarvan de naam nog onbekend is, biedt internetters de mogelijkheid een eigen 'zender' te starten, waarbij de zendereigenaar verantwoordelijk is voor de programmering van video's. KPN werkt aan een koppeling met digitale televisie.

“De kracht die we als KPN bieden, is dat je met je kanaal op televisie kunt komen,” zegt Lex Boost, bij KPN verantwoordelijk voor de marketing van User Generated Content. Hoe die koppeling met televisie er precies gaat uitzien, is volgens hem nog onduidelijk. “We kunnen door internetters gemaakte video’s gaan tonen op een speciaal non-stop kanaal, of op kanalen waar ook andere content wordt getoond.”

In december vorig jaar lanceerde KPN amateurvideosite Shoobidoo. Volgens Boost was het niet de bedoeling van KPN om met die site direct de nummer één videosite van Nederland te worden. “Shoobidoo was begonnen als leertraject. We wilden zien hoe mensen gebruik zouden maken van een dergelijke videosite.” Wat opviel is volgens Boost dat naast ‘gewone’ entertainment video’s met een hoog homevideo/humor gehalte er veel video’s geplaatst worden die gericht zijn op een heel specifieke interesse of hobby.

Met de nieuwe amateurvideosite wil KPN zich gaan richten op beide groepen mensen, maar zeker op de groep die vanuit een hele specifieke interesse video’s plaatst. Feitelijk gaat het om video’s voor niches, groepen mensen met gedeelde interesses.

Boost: “Onze insteek is: begin je eigen zender, word je eigen Fons van Westerloo.” Iedereen heeft de mogelijkheid een eigen zender te starten op de nieuwe site. De zendereigenaar krijgt een subdomein, waarbinnen de videoplayer centraal staat, maar waar ook andere, meer ‘community-achtige’ content komt te staan. Een zender heeft zowel leden, mensen die nauw betrokken zijn, als gewone kijkers, mensen die alleen komen kijken en geen actieve bijdrage leveren. De zendereigenaar maakt een playlist, waarbij hij bepaalt hoe laat welk videofragment wordt uitgezonden. Daarnaast kunnen fragmenten ook on-demand worden bekeken. Het zal in de toekomst mogelijk zijn ‘live’ uitzendingen direct vanaf je mobiel op internet of TV te streamen.

KPN wil de video’s die worden geplaatst op de nieuwe site via allerlei kanalen verspreiden:mobiel, televisie en verschillende internetsites.

In Nederland concurreert KPN met sites als Zizone.tv, Videotalent.nl, video4all.nl en de Nederlandse versie van Google Video. Boost denkt dat KPN zich duidelijk onderscheidt van die sites. “Wij hebben gekozen voor een geheel eigen insteek door te kiezen voor zenders.”

Deel dit bericht

4 Reacties

Gijsbregt

Dit lijkt me veel op Current.tv van Al Gore. Zie hierover mijn post op Marketingfacts: http://www.marketingfacts.nl/berichten/20061006_al_gores_current_tv_maakt_sprong_over_de_oceaan/ Overigens is MTV ook van plan om de "home video's" van haar kijkers via één van haar TV-kanalen wereldkundig te gaan maken. Allemaal in het kader van 15 minutes of fame.

Joost Cohensius

Op zich een logisch initiatief van KPN, in het kader van de nieuwe hype, user generated content. Ik ben er wel van overtuigd dat deze hype valt of staat met de kwaliteit van de content. Mensen hebben snel genoeg van alle rotzooi die er in dit kader wordt geplaatst. Met andere woorden, hoe lang kun je kijken naar de goedbedoelde amateurfilms van je buurman. Ik denk dat we over een jaar al weer heel anders aankijken tegen dit soort initiatieven.

K.d

Ook 2waytraffic.com gaat een systeem opzetten voor de Telegraaf … zie persbericht:  http://www.2waytraffic.com/press/pressreleases/clipit.html

George

Shoobidoo -> Me-too-bi-doo! KPN heeft goed naar de reacties op Zizone gekeken 😉 http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=1722170#reacties  We gaan van overhyped weblogs naar overhyped video portals. De content blijft saai, en business cases blijven uit. Voor een kruisbestuiving tussen webvideo en tv-kanaal is misschien nog wat te zeggen.  Dot Com 2.0 is geland. Tip: begin een video portal, verlies veel geld en verpats de boel voor de bubbel ploft.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond