Deel dit artikel
-

KPN start begin december WAP-dienst

KPN start begin december met het aanbieden van interactieve mobiele diensten onder de naam M-info. De Nokia 7110 is voorlopig het enige WAP-toestel. Vanwege de verwachte grote vraag zal het apparaat beperkt leverbaar zijn.

M-info maakt vanaf de start gebruik van ruim 30 contentproviders waaronder Twigger, CNN, de telefoongids, de Telegraaf en de Rabobank.

Het Finse Nokia levert de mobiele WAP-telefoons. Met de met WAP (Wireless Application Protocol) uitgeruste Nokia 7110 GSM, heeft de gebruiker via M-info toegang tot verschillende categorieën diensten: algemene-, persoonlijke- en bedrijfsdiensten. Andere aanbieders zoals Ericsson en Motorola zullen waarschijnlijk snel volgen.

Onder algemene diensten vallen bijvoorbeeld nieuwsdiensten, het online reserveren van een hotelkamer en het opvragen van de laatste beurskoersen. De persoonlijke
diensten omvatten zaken als een online agenda en het checken van e-mail. Met M-info is het voor de gebruiker ook mogelijk om gegevens uit te wisselen met het intranet van zijn bedrijf.

M-info maakt gebruik van WML (Wireless Markup Language), dat min of meer een versimpelde versie is van HTML. Geen streaming audio of video, geen afbeeldingen, maar tekst verschijnt er op de display van de telefoon. In de toekomst komen er meer mogelijkheden voor het gebruik van mobiele datacommunicatie en zullen ook snellere carriers beschikbaar komen, die het gebruik van multimediale diensten beter ondersteunen. Eind volgend jaar wordt de eerste WAP-telefoon met snellere verbinding en multimedia-ondersteuning verwacht.

Iedereen die een website heeft op het Internet kan in principe buiten KPN om een WML-script implementeren in zijn content en is dan bereikbaar voor smartphone gebruikers. Die moeten dan mmm.sitenaam.nl op hun telefoon intoetsen. De verbinding is dan echter minder goed beveiligd dan wanneer de content via het KPN-menu aangeboden wordt.

De informatieleveranciers die bij KPN aangesloten zijn, mogen maximaal fl.2,50 gulden per dag of per aanvraag berekenen voor hun dienst. De gebruiker van de telefoon krijgt, voordat hij verbinding maakt met de provider, op zijn display te zien hoe duur de dienst is die hij wil gebruiken.

KPN verdient naast de telefoonopbrengsten ook geld aan de informatieproviders. Enkele procenten van het door de diensten berekende gebruikskosten gaan naar KPN. Paul Smits, manager productontwikkeling van KPN, vindt dit niet meer dan normaal. KPN verzorgt de toegang tot de diensten en geeft de informatie door aan de gebruikers. Dat is nog niet alles. Smits: "We gaan in de meeste gevallen de facturering van de diensten verzorgen en ook het incassorisico komt voor onze rekening."

KPN richt zich in eerste instantie op de 'jonge professional'. De consumentenmarkt komt pas later in beeld. De Nokia 7110 GSM gaat 398 gulden kosten in combinatie met een tweejarig KPN-abonnement. De telefoon kost los in de winkel rond de 800 gulden.

Vanaf 1 november is er een site in de lucht met het laatste nieuws over M-info .

Deel dit bericht

1 Reactie

Gertjo Vink

Een kleine aanvulling/correctie. In uw artikel zegt u dat er geen afbeeldingen bebruikt kunnen worden binnen wap/wml. Dit is niet correct. Het is wel degelijk mogelijk -zij het beperkt- gebruik te maken van graphics. mvg,Scoot Nederland VOF Gertjo Vinkweb/wab developer

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond