Deel dit artikel
-

KPN start PayTV

De eindeloze discussie over micropayments – en vooral het uitblijven daarvan – ten spijt, is het daar dan opeens: betaaltelevisie op internet. KPN MultiMedia Services lanceert, in samenwerking met SwitchPoint, PayTV . Middels deze nieuwe dienst kunnen aanbieders streaming video verspreiden onder consumenten. De betaling loopt via de telefoonrekening.

KPN heeft de dienst platformonafhankelijk opgezet; iedere internetter kan er gebruik van maken, ongeacht de aard van de internetverbinding – analoog, ISDN, ADSL (Mxstream), kabel, satelliet of LAN. Ook de betaling kan naar wens (van zowel aanbieder als ontvanger) worden ingericht. De video stream kan, via de telefoonrekening, per minuut worden afgerekend maar ook per megabit. Andere mogelijkheden zijn een tarifering op basis van de beeldkwaliteit of afhankelijk van de vraag of de consument kiest voor reclame in zijn stream (gratis) of reclameloze content (betaald).

De eerste toepassing van PayTV is te zien op zaterdag 7 juli om 19.30 uur op www.viplanet.nl, te weten de wedstrijd Heerenveen-Liepaja Metalurgs in de voorronde van de Champions League. Internetters met een analoge PSTN-, een digitale ISDN- of een kabelinternetverbinding tot 100 kb kunnen de wedstrijd gratis zien.

Kijken naar een 300 kb beeldkwaliteit middels ADSL, LAN of een hoogwaardige kabelverbinding kost een gulden voor de gehele wedstrijd. Het is wellicht verstandig vooraf al te ervaren welke beeldkwaliteit er is te verwachten. Surf daarvoor naar www.kpnwebcast.com, kijk bij 'demofilms'. Willen we KPN nu al oproepen bekend te maken hoeveel mensen hebben gekeken en welk deel daarvan die gulden heeft betaald.

Deel dit bericht

10 Reacties

Evert-Jan Jansen

De wedstrijd Heerenveen-Liepaja Metalurgs betreft niet de voorronde van de Champions League, maar de Intertotocompetitie. De winaar(s) van deze competitie worden toegelaten tot de Eufa Cup.

Gertjan

Hmmm, kan iemand mij uitleggen hoe ze mensen met breedband internet via de telefoonrekening willen laten betalen? Ik ben absoluut geen expert, maar er zit in mijn pc geen telefoondraadje…

Wim Wimmers

Ahum … betalen + streaming video = PayTV??? Ik weet niet waar deze onnozelheid vandaan komt, maar … ach, laat ik er maar geen woorden aan vuil maken. De goede verstaanders onder de lezers snappen 't al lang.

Thomas Z.

Ik geef ze minder dan een jaar, dan komen ze er achter dat je hier geen geld mee kan verdienen. In iedergeval niet met de huidige snelheden. Webcast's zijn pas interessant vanaf 2Mbit, hoeveel mensen hebben een 2Mbit verbinding? En hoeveel van hun willen betalen om een lullige voetbalwedstrijd te zien? Kortom, weer een typische KPN-actie!

Martijn de Beijer

Het grappgiste is nog, dat Paytv.nl nog gewoon te huur is. Was dat te duur of zijn ze dat gewoon vergeten? Die demofilmpjes heb ik bekeken en ik was niet bijster onder de indruk. Standaard kwaliteit, zeker niet goed genoeg om bijvoorbeeld een hele voetbalwedstrijd te zien (en dan tel ik de net congestions nog niet mee). Wat een onzin, zeg. Een jaar lijkt me nog lang, binnen enkele maanden ligt er al een laag stof op de site. Of zit hier een briljant masterplan achter??

Bart van Langen

Indien ik het goed begrepen heb, zijn er 2 Switchpoint varianten. Een voor internetten via de telefoonlijn waarbij je zowel internet als betaalt via een speciaal netwerk middels een plugin. En een voor netwerken en breedband waarbij de informatie via de kabel, breedband of netwerk wordt gestuurd en de betaling wordt afgehandeld via je gewone of mobiele telefoon. Zelf vind ik dit een aardige poging van KPN om een eenvoudige manier van betalen voor videostreams op te zetten maar Pay-tv lijkt me inderdaad een groot woord. Switchpoint is een reeds beproefde methode voor micropayments. Bandbreedte blijft natuurlijk bij dit soort initiatieven een probleem maar voor een aantal uitzendingen zal dat geen bottleneck vormen (denk aan sexstreams, maar vermoedelijk ook 'strong interest' uitzending als voetbalwedstrijden). Hoogstwaarschijnlijk worden doordat eenvoudig kleine bedragen betaald kunnen worden via je telefoonrekening, videostreams een interessanter medium voor bedrijven om te gebruiken en dus meer aangeboden wat de vraag naar breedband (Mxstream) doet toenemen. Een goede zet van KPN! 

O. Bloemendaal

Wederom zijn de vraagtekens groot.Kan men niet eerst eens payTV via de televisie gaan proberen ?Over de "broodband" ga ik het niet hebben daar mag een deskundige op los gaan, daar is genoeg over te vertellen.Een gulden per wedstrijd ?In Amerika vragen ze voor bokswedstrijden met Pay per View meer dan 50,-, daar zit dan wel een aardig gat. Wacht …Het is de KPN, eerst iedereen aan de PayTV en dan de prijzen zonder waarschuwing de hoogte in stuwen.We zijn gewaarschuwd, gelukkig is dit een van de laatse stuiptrekkingen van de KPN.De Belgen krijgen nu eindelijk de kans te laten zien dat ze een stuk slimmer zijn dan hun Noorderburen.

Roger

Wat een negatief sentiment allemaal.Dit is duidelijk een doorbraak. KPN had met switchpoint (hierbij wordt er aan de serverkant een soort virtuele telefoonlijn ingeschakeld voor de facturering) al een tijdje een sterke troef in handen.De tijd van gratis diensten is voorbij en dit is een mooi voorbeeld van een mooie dienst.Met ADSL en de laatste codecs (kijk voor de grap eens op http://www.on2.com) komt MovieOnDemand langzaam maar zeker dichterbij.Pluimpje voor KPN, nu alleen nog even wat caching servers plaatsen in 100+ telefooncentrales.

bassman

is een manier om iets te proberen te verdienen aan de veel de duur betaalde internetrechten van o.a. kpn telecompetitie. lijkt me een experimenteel begin wat tot meer kan lijden. ben benieuwd of ze de video voor internet gaan produceren of gewoon het tv signaal gaan doorzetten

Guido Eijrond

Wat een hoop poeha om niets! Wil je echt kwaliteit video content zien, ga dan eens kijken bij bijvoorbeeld http://www.heavy.com (heavy tv), van alle site die ik tegengekomen ben komt deze site het dichtsbij de televisie ervaring op het net, en voegt daar nog iets aan toe. Ik denk dat het niet gaat om wat buzzwords voor je marketing te roepen, maar het gaat om wat je echt doet en de inhoudelijke waarde daarvan. Btw, ik heb niet eens een telefoon aansluiting bij KPN maar bij mijn kabelmaatschapij… waar gaat het over? mvg,Guido

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond