Deel dit artikel
-

KPN Security: Telegram wordt steeds meer laagdrempelig alternatief voor het dark web

KPN Security signaleert dat Telegram in hoog tempo afglijdt naar criminele activiteiten met een ‘diversiteit aan zedencontent’. Het chatplatform van Russische origine wordt nauwelijks gemodereerd.

De populaire chatdienst dreigt een soort laagdrempelig alternatief voor het dark web te worden, zegt het bedrijf. Met één klik op de knop is er toegang tot zeer shockerend en traumatisch beeldmateriaal, dat gemakkelijk op een apparaat gedownload wordt en kan leiden tot strafrechtelijke consequenties.

KPN Security heeft over een periode van 90 dagen naar 106 kanalen gekeken waar een verontrustende hoeveelheid publiekelijk toegankelijke illegale content en activiteiten aangeboden worden. In makkelijk toegankelijke groepen werd content gevonden die voorheen alleen via het dark web te vinden was.

Daarnaast constateert KPN Security ook een nieuwe vorm van sextortion die in opkomst is: dating sextortion. Bij deze vorm van afpersing maken criminelen seksafspraken met hun slachtoffers, die vervolgens zonder medeweten gefilmd worden. De foto’s en filmpjes worden naderhand op Telegram gedeeld.

Telegram-gebruikers kunnen bovendien hun identiteit eenvoudig verbergen. Voor een account is enkel het downloaden van de app en het opgeven van een telefoonnummer voldoende, wat cybercriminelen moeilijk traceerbaar maakt.

Volgens KPN Security is actie hoogst noodzakelijk en zij heeft de onderzoekresultaten overhandigd aan de verantwoordelijke instanties in binnen- en buitenland.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond