Deel dit artikel
-

KPN: uitspraak OPTA heeft netto geen gevolgen

KPN moet van de OPTA de collocatietarieven voor BaByXL en andere breedbandaanbieders verlagen. De beslissing zal KPN niet op kosten jagen, zegt woordvoerder Bram Oudshoorn. "De initiële kosten moeten we verlagen, maar elders mogen we van de OPTA de tarieven weer verhogen."

De OPTA besliste gisteren dat de zogeheten collocatietarieven die KPN BaByXL in rekening brengt met 55 procent omlaag kunnen. Het gaat daarbij om het inrichten van KPN-wijkcentrales voor gebruik door andere breedbandaanbieders. KPN is sinds de aanpassing van de Telecomwet eind 1998 hiertoe verplicht.

KPN stelt in een reactie het OPTA-besluit niet als een financiële tegeslag te zien. "De OPTA zegt eigenlijk dat je niet alle kosten via collocatietarieven kan doorbelasten aan je klanten", aldus woordvoerder Bram Oudshoorn. "Voor sommige initiële kosten moeten we nu de tarieven verlagen, maar een ander deel kunnen we via wholesale tarieven verwerken. De OPTA staat ons nu nog toe deze te verhogen." KPN maakt de initiële kosten bij het inrichten van een wijkcentrale, die al vanaf de bouw gereed moet worden gemaakt voor gebruik door andere marktpartijen. Voor latere kosten (onderhoud bijvoorbeeld) kunnen de tarieven worden verhoogd, suggeert Oudshoorn. Netto zal de verhoging van collocatie KPN dus niets kosten.

Bij de OPTA wordt met aargwaan op deze redenatie gereageerd. "Voor een deel is het feitelijk juist wat ze beweren, maar voor een ander deel is het een gekleurd beeld", aldus woordvoerder Jeroen Nugteren. "In theorie kunnen ze de terugkerende kosten inderdaad verhoog doorbelasten. Wij doen daar pas later dit voorjaar een uitspraak over. Het lijkt me dat het geen zin heeft die kosten nu te verhogen. Stel dat blijkt dat ze omlaag moeten, dan moet KPN weer een deel aan zijn klanten terugbetalen." Die kans is aanwezig, aangezien de OPTA in het geval van BaByXL al heeft bepaald dat de collocatiekosten niet op redelijke gronden waren gebaseerd.

De uitspraak van de OPTA heeft directe gevolgen voor andere breedbandaanbieders. Een daarvan, Inovara, had vorig jaar zijn eigen procedure opgestart tegen KPN. Inovara had collocatietarieven voor 105 wijkcentrales vooruit betaald. Volgens directeur Nick Appelboom waren de tarieven die KPN doorberekende, te hoog. Hij rekende voor dat het om enkele tienduizenden guldens per centrale ging. "Alle marktpartijen hebben uitgekeken naar deze uitspraak", zegt Appelboom. "Maar is het wel de vraag of KPN de maatregel ook daadwerkelijk zal uitvoeren."

Deel dit bericht

1 Reactie

Ronald de Groot

Als dit dezelfde Nick Appelboom is van DHL, dan is het wel de meest beroerde manager op gebied van management.  

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond