Deel dit artikel
-

Krasveiling.nl denkt wet op kansspelen te omzeilen

De oprichters achter Krasveiling.nl hebben een jurist ingeschakeld om zeker te zijn dat de nieuwe site niet de wet op kansspelen overtreedt. Het bedrijf achter de site, Innofrex, was eerder actief met een centveilingsite, dat na een brief van het Ministerie van justitie door de eigenaren uit de lucht werd gehaald.

De site biedt gebruikers de mogelijkheid om credits te kopen en daarmee te krassen. Elke keer dat deze handeling plaatsvindt, wordt de startprijs met een 30 cent verlaagd. Na het krassen krijgt de gebruiker de verlaagde prijs te zien. De ‘krasser’ heeft dan 10 seconden de mogelijkheid om het product te kopen. Bij veel ‘krassers’ kan het een voordelige prijs opleveren voor een van de aangeboden producten als bijvoorbeeld een flatscreen of een mobiele telefoon.

Een credit kost op dit moment 50 cent. Maar oprichter Jorg Buteijn is optimistisch en vertelt dat de prijs omhoog gaat, mochten ze ooit duurdere producten aanbieden als een auto. “Mocht het aanslaan dan bieden we duurdere producten aan. Dan kost een credit misschien 5 euro. En daarmee gaat de prijs ook sneller omlaag.”

Uit de lucht

De eerdere centveilingsite van Innofrex werd al snel uit de lucht gehaald na een brief van het Ministerie van Justitie. Ditmaal is er een jurist aangetrokken om te kijken of de elementen van een kansspel niet in het initiatief zouden voorkomen.

Gemiddeld trekt de nieuwe site, die sinds half april in de lucht is, 100 tot 115 unieke bezoekers per dag. “We gaan pas verdienen als we meer bezoek krijgen. De aantallen zijn nu nog niet denderend, maar we hebben ook nog geen reclame gemaakt”, aldus Buteijn.

Na de centenveilingsite die uit de lucht is gehaald toen het Ministerie van Justitie een brief stuurde, hebben de oprichters ditmaal een jurist ingeschakeld om de kansen te vergroten. Buteijn: “De kans zit er altijd in, dat we een probleem met de Wet op Kansspelen krijgen. Maar we hebben geprobeerd alle elementen van een kansspel er uit te halen. Bijvoorbeeld dat een product niet met een ongeloofaardige prijs begint, van nul euro.”

Grenzen van de wet

Arnoud Engelfriet, ICT-jurist, kan niet meteen iets aanwijen dat op een kansspel duidt, maar meent wel dat de site zich op glad ijs begeeft. “Het doet me denken aan een Hollandse bloemenveiling, daar begint de prijs heel hoog en moet je op een knop drukken als de prijs zakt. Hier zit het kraselement ertussen. Je weet niet wat je moet betalen, maar je hebt wel de garantie om het product te kopen. Het heeft wel kenmerken van een kansspel. Je hebt een extreem korte tijd om te beslissen of je een product wilt kopen, al is dat gewoon toegestaan. En je moet als gebruiker betalen om te zien wat de prijs is.” Engelfriet meent dat met dit initiatief de grenzen van de wet worden opgezocht.

Buteijn heeft geleerd van de vorige keer. “Als het weer aandacht krijgt van Den Haag en er wordt weer een brief gestuurd, dan wachten we eerst af voor we iets uit de lucht halen. Ik heb het idee dat het ministerie er niet heel veel aan doet. Dus het is na een brief afwachten of er wel echt wat gebeurt.”

Krasveiling.nl is overigens niet nieuw. Zo bestaat Bidster.com al. Dat werkt volgens hetzelfde principe, met het verschil dat dit bedrijf vanuit het buitenland lijkt te opereren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond