Deel dit artikel
-

Kroes verzet zich tegen openstellen kabel

Neelie Kroes wil alles uit de kast halen om het openstellen van de kabel voor derden te voorkomen. Dat vertelde ze vorige week op een kabelcongres in Brussel.

Met twee verschillende amendementen heeft de Tweede Kamer wederverkoop van het analoge pakket op de kabel vastgelegd. Minister Verhagen wil die wetswijzigingen meteen in werking laten treden zodra deze door de Eerste Kamer heen zijn.

Partijen als Tele2 en Online vinden het nog steeds aantrekkelijk om een analoog programma-aanbod aan te bieden, ondanks de sterke groei van digitale televisie: 77 procent van de Nederlanders kijkt digitaal, volgens een recente studie van Telecompaper.

Kroes vindt openstelling niet meer van deze tijd omdat er voldoende alternatieven zijn, en de amendementen voldoen ook niet aan de Europese regelgeving.

Kroes vertelde in Brussel ook dat ze met een Europese beleidsvisie komt voor connected tv, oftewel televisie met internet. De breedbandindustrie doet te weinig om die ontwikkelingen te stimuleren.

De nieuwe Connected tv-diensten zullen naar verwachting de komende jaren een grote opmars maken in de huiskamer, volgens de laatste kwartaalmonitor Digitale TV. Hoewel de verkoop van nieuwe televisies in 2011 is gedaald naar 1,7 miljoen (9 procent minder dan in 2010), is het gebruik van nieuwe diensten die nieuwe televisietoestellen en abonnementen bieden gegroeid.

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Sander

“77 procent van de Nederlanders kijkt digitaal” moet zijn “77 procent van de Nederlanders kijkt OOK digitaal”. De echte vraag is wie er niet meer analoog kijkt, dus ook niet op de slaapkamer of zolderkamer. En dat is een laag percentage. En daarom is analoge openstelling wel belangrijk voor nieuwe partijen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond